Taide

Mestari Piero della Francescan renessanssiajan taustamaisemat. Osa 2

Upealla ulkoilmaparvekkeella Petrella Guidin kylässä

Sormella ei saisi osoitella, mutta tässä tapauksessa se on toivottavaa, sillä infotalu on suunnattu juuri niille vuorille, jotka näkyvät Virpin osoittamassa suunnassa ja Piero della Francescan silmissä n. 600 vuotta sitten tässä samassa paikassa, josta hän ne maalasi kuuluisaan taideteokseensa "Kristuksen kastajaiset".  
Taulu komeilee nykyään Lontoon National Galleryssä. Ei ihan hassummassa paikassa. Bravo Piero! Jokaisella yksityiskohdalla on merkityksensä. Marecchiajoen laakso inspiroi suuria neroja, eikä pelkästään taiteesta kiinnostuneita. Dante Alighieri käveli tästä Adrianmeren rannikolle suunnatessaan ja vietti täällä aikaansa, raapustellen Jumalaisen upeaa Jumalaista näytelmäänsä, Divina commedia. Ei mikään turha opus sekään. Giotto mietti värejään ja sudit suhisivat tämän kauneuden edessä. Leonardo da Vincin puuhat jo tiedättekin, Petrella Guidin vastapäiseltä kukkulalta hän mm. ideoi Mona Lisan taustamaiseman.  

Petrella Guidin linnantornista avautuu romanttinen näkymä. Tänne vaan unelmoimaan ja rikastamaan sielua kauneudella. Tule piknikille ja istu sen amfiteatterin portaille. Maailma on sinun! 

Osta vaikka oma asunto tästä pienestä lähiöstä, kämppiä on myytävänä. Sitä uskollisesti kunnossa pitäneet, nyt "kesämökkiläiset" ovat jo iäkästä porukkaa, eivätkä tule enää kovin usein synnyinseudullensa.  Heistä useimmat asuvat lähikaupungeissa tai Bolognassa. Petrella Guidissa on vain pari perhettä, jotka asuttavat sitä ympärivuoden. Viiniköynnöksiä kasvaa alarinteillä ja näkymä on kuin sadusta. Slow life. Mieti.