Taide

Mestari Piero della Francescan renessanssiajan taustamaisemat. Osa 1

Pieron silmin 600:n vuoden jälkeen ”Kristuksen ylösnousemus”-maisemassa Apenniinivuorilla, Montecopiolon kunnassa, 22 km Pennabillistä.

Mukavaa alta kolmen minuutin videohetkeä katsellen 600:n vuoden jälkeen samaa taulun taustamaisemaa!
Huomatkaa taulun maisemassa vasemmalla ”talvi” joka vaihtuu ”kesään” oikealla. Tämä kaikki filosofioineen, joista voitte kuulla ja lukea lisää vaikkapa paikan päällä.

Luultavasti Sansepolcro on ainoana kuntana koko maailmassa valinnut taideteoksen lippuunsa. Maalaus ei tuo ensisijaisesti esiin uskonnollista, vaan sosiaalista viestiä: yksilön vastuuta toisia, itseään sekä oman kunnan hallintoa kohtaan. Se haluaa herättää yhteishyvää, kunnioitusta, vapautta ja yhteenkuuluvaisuuden tunnetta asukkaiden välillä.


Sansepolcrossa syntynyt Piero della Francesca oli taiteen mestari isolla ”M”-kirjaimella. Tunnettu ja arvostettu elinaikanaan ja unohdettu sitten vuosisadoiksi.Onneksi 1800-luvulla heräsi kiinnostus 1400-luvun italialaiseen maalaustaiteeseen ja erityisesti Pieron taidetuotantoon. Muun muassa Edgar Degas ryntäsi ”Pieron jäljille” Arezzon ja Sansepolcron kaupunkeihin tutkimaan hänen taidettaan, saaden siitä sykäyksen omaan maalaustuotantoonsa.


Kristuksen ylösnousemus, ”Resurrezione di Gesù” sisältää symboleja, filosofiaa ja ajankohtaisten, erityisesti kaupungin hallinnollisten tapahtumien kuvauksia, kuten Pieron muussakin tuotannossa. Ne ovat tarkkaan harkittuja ja geometrisesti laskettuja, prospektiivisia yksityiskohtia myöten. Fresco on maalattu Sansepolcron nykyisen kaupunginmuseon (aikanaan Kunnantalon hallituksen sali) seinälle, kooltaan n. 200cmx225cm vuosien 1450 – 1463 välisenä aikana, jolloin mestari oli läheisessä Arezzon kaupungissa maalaamassa muitakin freskoja sarjaansa “Storie della Vera croce”. Restauroitu vuonna 2018, upea lopputulos ja värit!

Nk. Renessanssiajan ulkoilmaparvekkeet Montefeltrossa; niiltä näkyy Pieron täällä tekemät taustamaisemat maailmankuuluihin tauluihinsa. Tule itse paikan päälle kokemaan tunnelma. Jokaisella parvekkeella on infotaulu ja Virpi kertoo sitten lisää.

Ikkuna kauneuteen; silmät ja hermot lepäävät Montefeltron maisemissa. Tervetuloa kuikuilemaan ja nauttimaan!