Lifestyle

Kutkuttavan maukas viinimatka

Etsimässä uusia viinitiloja

Italia on kieltämättä yksi maailman monimuotoisimmista ja laadukkaimmista viinimaista. Viini lähti muinoin Magna Greciasta Italian kautta leviämään muuallekin Eurooppaan, eli viininviljelyksellä on todella pitkät perinteet Italiassa.  Ei tarvitse sanoa, että "jo muinaiset roomalaiset..." vaan viinin teko vie aina etruskeihin. Tosin viinin maku oli kaukana nykypäivän ihanuuksista. 

Punaisesta valkoiseen, kuplivaa tai ei, nuoresta vuosikertaviiniin, kuivaa ja makeaa ja tästä voisi jatkaa vaikka koko päivän etsien vastakohtia tai samoja ominaisuuksia. 

Viinin pitää olla hyvälaatuista. Sitä löytää Italiasta edullisestikin, eli hinta ei ole aina se ratkaiseva tekijä, eikä myöskään vuosikerta. Jokaisella on omat makunsa ja tottumukset, eikä ketään "tuomita" niiden perusteella. Varsinkaan, kun puhutaan viinistä, jota nautitaan kotosalla aterian ohessa. Alueellamme juodaan ruokajuomana lähinnä vettä, mutta kakkosena on tietysti viini.  
Vanha sanonta "Bevi del buon vino e lascia andare l’acqua al mulino" vapaasti suomennettuna : "Juo hyvää viiniä ja anna veden valua myllyyn", kuvaa osuvasti erityisesti vanhan kansan juomatottumuksia. Jokapäiväinen viinilasi kuuluu aterian yhteyteen seutumme iäkkäiden keskuudessa. Nuoret eivät seuraa tätä perinnettä, mutta papparaiset pitävät tästä kiinni kuulemma terveyttä edistävänä temppuna. Koskaan ei kulautella viiniä tyhjään vatsaan, eikä varsinkaan aamupäivällä. Yhdentoista jälkeen tosin jo kylämme baarissa saattaa lasit kilistä ja proseccopullon korkki poksahtaa auki. Allegria! Iloa elämään kuplien myötä.
 
Rakastan olla oppaana viiniseuroille tai kenelle vain viinimaailmasta kiinnostuneelle.  Juopumisesta ei ole kyse. Viini on vakavan kevyesti otettava asia (päivän mietelause by Virpi). Olen törmännyt myös ikäisiini suomalaisiin aikuisiin, jotka eivät ole koskaan juoneet viiniä,  ja he halusivat kokeilla ensimmäistä viinilasillistaan kulinaarimatkoillani. Ensi siemauksessa oli tunnelmaa! Meinasin itse pyörtyä tästä kunniasta saada todistaa näin harvinainen hetki. 
Toimin ja asun neljän läänin rajalla, joten tästä on kätevä lähteä eri suuntiin tutkimaan uusia viinitiloja ja kanttiinoita. Hilppaisin kauniina ja lämpimänä talvipäivänä Marchen ja Umbrian lääneihin löytäen neljä uutta viinitilaa. Omistajat ovat aina kuplivan innoissaan, kun saavat esitellä "ulkomaalaiselle" viinitilaansa. Usein he ovat syntyneet samassa kylässä tai samalla tilalla, laajentaen ostamalla vuosittain lisää maata, mihin istuttaa köynnöksiä, kokeillen uusiakin lajikkeita. Myös kauniit oliivipuut viihtyvät viinitiloilla, kasvaen harmoniassa viiniköynnösten vieressä. Tuore EVO on keltaisen vihertävää elämän elkisiiriä! Sitä maistellaan vaikkapa valkoisen leipäpalan päällä- On pakko ostaa yksi "latta" eli esim. kolmen litran peltipönikkä kotiin. Pienin koko on usein litran vetoinen, koska öljyä käytetään paljon voin tai margariinin sijasta. Perinteiset viljalajikkeet ovat myös tulleet tuotantoon ja mikas sen ihanampaa, kuin saada ostaa myös erilaisia jauhopussukoita tai jo valmiita pastoja mukaan. Ruoka maistuu paremmalta, kun tietää, mistä se on kotoisin.

Viininviljely ja sen teko on sydämen asia ja työtä tehdään viikon joka päivä perheen ja sukulaisten voimin. Yleensä lomiin ei ole aikaa eikä haluakaan (tai taloudellisia mahdollisuuksia); sulkea viikoksi ja lähteä nauttimaan Namibiaan. Nämä eivät ole klassisia Toscanan maailmankuuluja tiloja, joilla turistivirta on ehtymätön, hinnat pilvissä ja raha kasaantuu melkeinpä itsestään kassaan.
Umbrian viinitilan ekspertti kertoo viineistä, niiden teosta, omasta työstään, tilan historiasta ja pullojen etiketeistä sekä viineihin sopivista ruoista aina resepteineen! Kysele vapaasti, italialaiset ovat onnellisia, kun saavat vastailla.
Vapauta itsesi lomatunnelmaan ja käy napostelemassa rypäleitä suoraan köynnöksistä. Maku on taivaallinen ja suu vetäytyy väkisinkin hymyyn. Odotas, kun saat vielä maistaa lasista sitä nestemäistä versiota....
Tiberjoen laakso taustalla Umbriassa; mahtava paikka poseerata ja ottaa lomakuvasi. Kävelimme tilan omistajan johdolla ensin pienen lenkin ja hän kertoi mm. tilan kukkuloilta löytyneiden etruskiaikaisten käyttöesineiden palasista. Historia havisee tennareidemme alla aina 3000:n vuoden sykkeellä.  


Virpillä on viinin värinen poncho ja Marchen aamunsiniset paratiisimaiset kukkulat heräilevät taustalla. Valitsen usein kohteiksi pieniä tai keskisuuria perhevetoisia viintiloja. Heillä on ansaitusti tarvetta saada näkyvyyttä ulkomaillakin. Kun kysyn, olemmeko ensimmäiset suomalaiset tilalla, vastaus on melkeinpä aina "kyllä". Vastaanotto on sydämellinen, työstä ollaan positiivisesti ylpeitä, vaikka usein myös väsyneitä, mutta kaiken kestää, kun lopputulos on hyvä VINO eli viini! "Tämän on elämäntapa ja ihana, parantumaton sairaus", eräs viinitilan omistaja kommentoi. Tervetuloa kokemaan kanssani hyvän ruoan ja viinien sekä historian ja kulttuurin höystämiä kiertomatkoja:  wine tour