Tapahtumat

Suomi 100 vuotta

Juhlat Pennabillissä ulkosuomalaisten kera

Tänään, 6. joulukuuta anno domini 2020, aloitan itsenäisyyspäiväni aamun keski-Italiassa kirjoittamalla blogini kautta kiitokseni kaikille niille sotaveteraaneille, lotille ja koko Suomen kansalle siitä, että myös me ulkosuomalaiset saamme juhlia 103 vuotta itsenäistä synnyinmaatamme päät pystyssä ylpeinä historiastamme kukin omalla tahollaan maailmalla. Me, noin 300.000 maailmalla asuvaa Suomen kansalaista ja lähes 2 miljoonaa ulkosuomalaista, pidämme eri järjestöjen, seurojen ja muunlaisten verkostojen kautta yhtä.
Onneksi enää ei tarvitse ostaa pelkästään Finnairin lentoa Italiasta Helsinkiin, jotta tuntisi olevansa Suomea lähellä vaan ulottuvilla on vaikka mitä somea pitämään juttua yllä muiden ulkosuomalaisten ja Suomessa asuvien sukulaisten ja ystävien kanssa. Puhelut eivät tule enää kalliiksi, vaikka lörpöttelisi esimerkiksi ystäväni Sinikan kanssaTornioon tuntikaupalla.


Suomi 100v juhlia vietimme myös Pennabillissä vuonna 2017. Valitsin paikaksi kotikuntani kauniin Villa Amarcordin ravintola-virkistysalueen aivan keskustan kupeessa. Suomi-seurojemme avulla laitoimme puutarhaan Suomihenkisiä desgintuotteita ja muitakin muistoja, joita kukin seuralainen toi kodeistaan. Tilaisuus oli avoinna koko päivän myös yleisölle. Uteliaita tuli katsomaan, kyselemään Suomesta ja italialaiset lapset mussuttivat onnellisina Suomi-karkkeja!
Me ulkosuomalaiset pidämme perinteitä yllä ja tuemme toisiamme kaikin tavoin. Sydämellinen kiitos kaikille, jotka kerkeätte ja jaksatte olla mukana erimuotoisissa menoissamme ja touhuta kukin parhaan kykynsä mukaan. AIka ja raha ovat aina kortilla, mutta kaikesta selviää, kun sydän, hullu energia ja päättäväisyys ovat mukana eli se SUOMI-sisu elää vielä meissä ulkosuomalaisissakin. Ei se mihinkään häviä!


Päivä päättyi upeaan illalliseen altaan reunalla. Valitsimme kesän ja juhannuksen ajankohdaksi, näin oli helpompi saada porukkaa kokoon eri alueilta. 

Virpi oli juuri valittu Pennabillin kunnanvaltuustoon vaalien jälkeen hoitamaan turismia ja tästähän se alkoi mukavasti. Suomalaisten kanssa!


Upeat oopperalaulajamme, Salla Leponiemi ja Anna-Kaisa Kaappola tulivat varta vasten paikalla ja lauloivat sydämiimme. Myös yhteislaulu raikui Pennabillin kukkuloilta alas Marecchiajoelle asti. Yksi kappale kaikui yli muiden : Jukka Kuoppamäen "Sininen ja valkoinen..."

Meidän ulkosuomalaisten kodeista löytyy perinteitä.


Suomi-seuramme (Rimini-San Marino) puheenjohtaja Minna Räsänen oli valmitanut ihanan Suomi-aiheisen tietovisan. En enää muista, mikä oli palkintona...mutta hauskaa oli!

Kaksi satakieltä (vas.) ja heidän maskotit tietysti, jotka osaavat melkeinpä laulaa mukana ooppera-aarioita. Grazie di cuore, tytöt ja eläköön Suomikulttuuri ja perinteet, myös ulkomailla !