Luonto

Nespole eli kvittenit

Kvitteni on syksyn viimeisiä hedelmiä


Apennineilla syksy vaihtuu marraskuussa pikkuhiljaa talveen ja Altopoggioon noin kymmenisen vuotta sitten istuttamani Nespolo europeo-laijin hedelmäpuu on jo pudottanut lehtensä; on aika kerätä sen maukkaat hedelmät. Ne ovat täynnä vitamiineja ja hellivät erityisesti vatsaasi. Nappaa ne koriin tai puiseen laatikkoon kovina puusta ja laita viielään, pimeään paikkaan kunnes ne pehmiävät noin parissa-kolmessa viikossa. Jo roomalaiset kasvattivat näitä nykyään suht harvinaisia hedelmiä. Kaunis ekokoristus joulukuuseenkin! 

Joulun alla Altopoggiossa mietitään kovasti jo aaton syömisiä ja nuorisoltakin tulee mukavasti ruokatoiveita. Olemme tehneet jopa Whatsapp-ryhmän 24.12 aattoillan suomalaisesta ruokalitaniasta, ja siihen saa laittaa toiveitaan myös tyttäremme Camillan poikaystävä Andrea. "Kinku", yhdellä "k-kirjamella näin italialaisittain, on aina listalla". Myös imelletty perunalaatikko ja pulla. Tässä kokeillaan reseptejä ja pölytetään muistia, jotta kaikki sitten onnistuisi aaton iloksi.

Suomi-Italia joulumix Altopoggiossa! Kokeile Nespolaa korvapuustin täytteeksi lisäten tuorejuustolevitettä, kanelia ja vaahterasiirappia. Buonissimo! Nespola eli kvitteni tuo myös suolaiseen pirtsakan säväyksen esim. pecorino-juuston päällä alkupalana. Kokeile silaus pekonisiivun päälle, rullaa se ja paista pannulla. Herkullisia hetkiä kaikille!