Anne-Marie -ystävämme hurautti autollaan Altopoggioon Romagnan rannikkokaupungista jokunen vuosi sitten näyttämään, miten tehdään aitoa Emilia-Romagnan piadinaleipää. Se tulee helpommin valmiiksi kuin pasta ja täyttää vatsan vaikkapa lounasleipänä. Tätä on kiva tehdä seurassakin, aikaa menee puolisen tuntia sen alustamisesta aina herkutteluhetkeen. Aineet: vesi, jauhot, oliiviöljy ja kuivahiiva. E basta! Siinä se!

Anne-Marie Rantala-Ragazzini (yllä olevan videon otsikon nimestä puuttuu erheellisesti ”e” eli Marie) on kirjoittanut selkeän ja kattavan kirjan ”Mamman Murkinoissa” vuonna 2006 sekä luonut lukuisia ruoka-ohjelmia Suomen tv-kanavilla. Tämä tyttö on monessa mukana.

Hän sanoo, että häärää aina keittiössä ”sono sempre in cucina” ja rakastaa toteuttaa vanhoja sekä kehitellä uusiakin reseptejä. Pisteenä ”i”:n päälle tulee sitten oma ja koko perheen naminami -ilo kotiruokaa syödessä. Hyviä vibe-väreitä Romagnasta teillekin ja reippaasti vaan kokeilemaan todella helpon Piadinan tekoa.
Syökää se heti lämpimänä, näin se on parhaimmillaan. Piada tai Piadina. Tilatkaa Romagnassa ”Una piadina, per favore!” Niitä saa vähän joka paikasta ja ne parhaat piadinoihin erikoistuneista piadina-kioskeista.
Kaupassa myydään jo valmiita paketteja esim. 5 piadinaleipää noin 2 euroa, jotka lämmitetään molemmin puolin pannussa. Lisää haluamasi täyte, esim. muutama siivu crudo-kinkkua. Lempparini on : marinoidut anjovikset, ruohosipuli ja rucolayrtti tai vain salaattia ja savukalaa (halstrattu muikku voisi olla mahtava Suomen vappuateriana). Riminin seudulla tarjotaan jopa fritto misto eli friteerattuja mereneläviä ja pikkukaloja piadinan sisällä. Älä pilaa tätä herkkua liioilla kastikkeilla…kyseessä ei ole kebab. Less is more-sääntö pätee tässäkin.

Ravintoloissa saat usein seudullamme piadaa ”non farcita” eli ilman täytettä, valmiiksi leikattuna pieniksi kolmiosiivuiksi pahimpaan nälkään menuuta lueskellessasi tai pääruokaa odottaessasi. Joskus tämä korvaa myös normaalin valkoisen leivän aterian ohessa.


500 gr di farina 00 (hienoja vehnäjauhoa puoli kiloa)
220 gr di acqua (vettä)
80 ml di olio extravergine (neitsytoliiviöljyä)
10 gr di sale (hienoa suolaa)
10 gr di lievito istantaneo per torte salate (pikahiivaa)
Alusta taikina käsin, ei koneella. Siinä menee vain viitisen minuuttia. Kohota taikinaa n. 10 min.




Marja-Liisa pitää lämpimästä savulohitäytteestä, hänen poikansa lykkää jopa paistettuja kananmunia piadaan ja Anne-Marie lohduttaa että ”pankaa mitä tahansa leikkeleitä vaan Suomesta saa sen sisälle”!

Taustalla Toscanan maisemat Laventeli-asunnon terassilta vuonna 2010.
