Piadinan tekoa Altopoggiossa ”Mamman Murkinoissa”: maukas ja nopeatekoinen ruokaherkku vappupöytäänne

Anne-Marie -ystävämme hurautti autollaan Altopoggioon Romagnan rannikkokaupungista jokunen vuosi sitten näyttämään, miten tehdään aitoa Emilia-Romagnan piadinaleipää. Se tulee helpommin valmiiksi kuin pasta ja täyttää vatsan vaikkapa lounasleipänä. Tätä on kiva tehdä seurassakin, aikaa menee puolisen tuntia sen alustamisesta aina herkutteluhetkeen. Aineet: vesi, jauhot, oliiviöljy ja kuivahiiva. E basta! Siinä se!

Altopoggion Laventelin terassilla on tunnelmaa : makuja, tuoksuja ja pursuvaa iloa kauniissa maisemassa. Ruokailu on moniaistinen kokemus.
Helppo toteuttaa myös mökkioloissa, ei tarvitse uunia

Anne-Marie Rantala-Ragazzini (yllä olevan videon otsikon nimestä puuttuu erheellisesti ”e” eli Marie) on kirjoittanut selkeän ja kattavan kirjan ”Mamman Murkinoissa” vuonna 2006 sekä luonut lukuisia ruoka-ohjelmia Suomen tv-kanavilla. Tämä tyttö on monessa mukana.

Kirja ja sen kirjoittanut ”mamma” Anne-Marie oik.

Hän sanoo, että häärää aina keittiössä ”sono sempre in cucina” ja rakastaa toteuttaa vanhoja sekä kehitellä uusiakin reseptejä. Pisteenä ”i”:n päälle tulee sitten oma ja koko perheen naminami -ilo kotiruokaa syödessä. Hyviä vibe-väreitä Romagnasta teillekin ja reippaasti vaan kokeilemaan todella helpon Piadinan tekoa.

Syökää se heti lämpimänä, näin se on parhaimmillaan. Piada tai Piadina. Tilatkaa Romagnassa ”Una piadina, per favore!” Niitä saa vähän joka paikasta ja ne parhaat piadinoihin erikoistuneista piadina-kioskeista.

Kaupassa myydään jo valmiita paketteja esim. 5 piadinaleipää noin 2 euroa, jotka lämmitetään molemmin puolin pannussa. Lisää haluamasi täyte, esim. muutama siivu crudo-kinkkua. Lempparini on : marinoidut anjovikset, ruohosipuli ja rucolayrtti tai vain salaattia ja savukalaa (halstrattu muikku voisi olla mahtava Suomen vappuateriana). Riminin seudulla tarjotaan jopa fritto misto eli friteerattuja mereneläviä ja pikkukaloja piadinan sisällä. Älä pilaa tätä herkkua liioilla kastikkeilla…kyseessä ei ole kebab. Less is more-sääntö pätee tässäkin.

Alici sott´olio eli EVO (oli di oliva extravergine) tuovat ihanan säväyksen sellaisenaan piadinan täytteenä, ehkä muutama salaatin-lehti sekaan!

Ravintoloissa saat usein seudullamme piadaa ”non farcita” eli ilman täytettä, valmiiksi leikattuna pieniksi kolmiosiivuiksi pahimpaan nälkään menuuta lueskellessasi tai pääruokaa odottaessasi. Joskus tämä korvaa myös normaalin valkoisen leivän aterian ohessa.

Anne-Marie jarrutteli Altopoggioon tullessaan, jotta kauriin vasa pääsi turvallisesti tien yli. Tästä kohtaa on noin kuusi kurvia matkaa perille Altopoggion loma-asunnoille.
Tarvitset piadinan tekoon:
500 gr di farina 00 (hienoja vehnäjauhoa puoli kiloa)
220 gr di acqua (vettä)
80 ml di olio extravergine (neitsytoliiviöljyä)
10 gr di sale (hienoa suolaa)
10 gr di lievito istantaneo per torte salate (pikahiivaa)

Alusta taikina käsin, ei koneella. Siinä menee vain viitisen minuuttia. Kohota taikinaa n. 10 min.
Leikkaa taikinasta pieniä palloja (n. 400 g jauhoja tulee max 5 piadinaa) ja kauli ne noin puolen sentin paksuisiksi kiekoiksi, ei liian ohuiksi lätyiksi
Laita yksitellen paistumaan (rauta) pannuun sitä mukaa kun kaulit, näin homma käy hetkessä eikä taikina kuivu. Laske n. 100 g jauhoja per henki
Pannulta puuhökötykseen viilentymään hetkeksi. Jos sellaista ei ole niin ei se haittaa! Anne-Marie toi omansa mukanaan, ei minullakaan sitä ole (tilanpuutteen vuoksi). Tällaisen voit nikkaroida perheen vappupuhdehommana itsekin tai tulla ostamaan Italian monilta toreilta…
Kuvassa tuorejuustoa ”squacquerone” jota voi ensin levittää piadinalle. Tämä vaikea nimi lausutaan suunnilleen ”skuakkerone” ja se on tyypillinen lehmänmaidosta tehty 4 päivää kypsytetty tuorejuusto, jota käytetään juuri Emilia-Romagnan maakunnassa piadinan täytteenä sen helppolevitteisyyden vuoksi. Maku on herkän mieto, hieman makeahko. Sen sijaan voidaan käyttää myös crescenza tai casatella-juustoa. Suomessa voitte levittää mitä tahansa mietoa tuorejuustoa makunne mukaan. Sopivat leikkeleet: salami, mortadella, crudoa jne. ja vaikkapa pari lehteä rucola-yrttiä tuomaan kevään vihreyttä!
Marja-Liisa pitää lämpimästä savulohitäytteestä, hänen poikansa lykkää jopa paistettuja kananmunia piadaan ja Anne-Marie lohduttaa että ”pankaa mitä tahansa leikkeleitä vaan Suomesta saa sen sisälle”!
Puna-tai valkoviini, prosecco, kalja, vesi tai maito…valitkaa sopivat ruokajuomat makunne mukaan. Tässä kohtaa on hymy herkässä Marja-Liisalla (oik.) ja Virpillä: ”cin-cin” eli kippis ! Diego-raukkakin saatiin päiväunille taustalta kränäämästä, scusate ja anteeksi taustamelu.
Taustalla Toscanan maisemat Laventeli-asunnon terassilta vuonna 2010.
Alkukesän kauneus Montefeltrossa lisää ruokahalua….hyvää ja turvallista vappua kaikille ja tervetuloa Altopoggiion tekemään piadinaa yhdessä ensi lomallasi. Kirjoita minulle: [email protected]