Mitä metkuilla Milanossa?

Ystävättäreni kysyi vinkkejä viikonloppuvisiitilleen mininaisporukalla Milanoon. Hän pitää kaikesta kauniista: arkkitehtuurista, historiasta, luonnosta, muodista, ruoasta jne. Ajattelin jakaa tämän vinkkilistani sovittaen sen ystävättäreni makuun ja käytettävissä olevaan aikaan tähän vuodenaikaan, ennen pääsiäistä. Tervetuloa Italiaan, estetiikan kruunuun, muodin mekkaan ja leivonnaisten pariin!

Kevät Milanossa on ampaissut käyntiin jo viikkoja sitten. Aurinkolasit ja hyvät kengät ovat tarpeen. Pientä siitepölyä voi lennellä ilmassa, mutta tämä ei haittaa menoa. Aina voi piipahtaa lukuisiin baareihin lepuuttamaan silmiään vaikka hyvien leivosten kera. Kaipaan milanolaista pasticceriaa. Milanossa osataan tehdä maukkaita jälkiruokia. Kermaa, voita tai sokeria ei säästellä.

See the source image
Signorvino on Duomon kupeessa oleva mukava ravintola, moderni sisustus

Aloitetaan sen tunnetuimmasta nähtävyydestä mutta ah-niin ihanasta Duomosta. Se on PAKKO nähdä sisältä ja sen katolta on aivan mahtava näkymä yli Milanon. Ei tarvitse rehkiä portaissa vaan hissillä pääsee ylös asti. Tästä ei muuta, siitä olisi niin paljon kirjoitettavaa. Milanon valkoinen sydän. Toivottavasti puluparvet on saatu kuriin sen piazzalla. Älkää vain antako niille mitään muruja, muuten niistä ei pääse eroon.

Muistan aina, kun hain avioliittolupaa milanolaismieheni Danielen kanssa noin 25 vuotta sitten ja olin varannut ajan Duomon curiaan eli ”korkeimpaan instanssiin näin maallikoille”. Jalkani tutisivat..istuin antiikkiselle, hienolle kullatulle plyysituolille odottamaan vuoroani jo viikkoja ennen varaamaani tapaamiseen. Tunsin olevani musta lammas eli luterilainen suomalainen katolisten maassa. Muita ei näkynyt. Hiljaisuus vallitsi. ”Sihteeripappi” tuli ilmoittamaan, että pääpappi ottaa minut armollisesti vastaan ja kävelin kuin keskiaikaan -valtavan salin läpi sen päähän, missä istui valtaistuimen tyyppisellä tuolilla arvokas vanha herra punaisessa kaavussa. Hän katsoi minua tuimasti ja kysyi ”minkä ihmeen takia avioliitto pitää solmia SUOMESSA?”. Vapisevalla äänellä piipitin että ”no mieheni halusi näin, morsiamen synnyinmaassa”. Panin siis milanolaisen mieheni syyksi tämän (-kin). Ja se toimi! Lupa tuli ja helpotuksesta huokaisten pääsin ulos auringonpaisteeseen ja takaisin 2000-luvulle. Päätin sillä siunaamalla, että tämä tulee oleman ensimmäinen ja viimeinen kerta, kun menen naimisiin. Oli se niin stressaavaa, mutta tästäkin tulisi oma bloginsa. Takaisin siis MILANOON:

See the source image
Näkymä Duomon katolta; uusklassinen ja uusgoottinen tyyli, rakentaminen alkoi 1386 ja päättyi Herran Vuonna 1932. Amen.

Duomon toisessa päässä on piazza San Babila ja siellä ihana Villa Necchi (Campiglio), pieni hurmaava kotimuseo, missä voi käydä!

Image result for villa necchi campiglio milano
Arkkitehti Piero Portaluppin luoma helmi keskelle Milanoa

”Il Cenacolo” eli Leonardo da Vincin maalaama fresco sijaitsee Santa Maria delle Grazie-nimisessä kirkossa ja sen museossa keskustan länsipuolella. Sinne on kiva kävellä (tai voi hypätä TRAM eli ratikkanumero 16) vaikka aloittamalla vierailu kuuluisassa, vanhassa Bar Magentassa ja kävellä Corso Magenta-katua pitkin kunnes näkyy kasapäin japanilaisia turisteja kadun oikealla puolella jonottamassa tähän maailmankuuluun taidemekkaan.

See the source image
Il Cenacolo-viimeinen ehtoollinen

Tänne on varattava aika jo hyvissä ajoin etukäteen, joten parasta katsoa heti netistä ja varata 15 minuutin aika ihailemaan tätä viimeistä ehtoollista. Avoinna ti-su. Maksullinen.

Juuri ennen Santa Maria delle Grazie-kirkkoa on Leonardo da Vincin puutarha, missä hän teki kokeiluja viininviljelyksestä ja sen valmistamisesta eli vamhat viiniköynnökset (lähinnä Malvasia) on laitettu uuteen uskoon ja puutarha sekä palatsi ovat todella käymisen arvoisia. Vuonna 1498 Ludovico il Moro, Milanon herttua antoi tämän paikan lahjaksi Da Vincille hänen saapuessaan Milanoon vuonna 1482 herttuan (Ludovico Maria Sforzan) hoviin ja muutama vuosi myöhemmin hän alkoi maalata tilaustyötä ”Cenacoloa”. Aikoinaan tätä kohtaa ympäröivät pellot. Leonardo menetti viinitarhansa ranskalaisten valloittaessa Milanon, mutta se oli aina hänen sydämessään ja hän testamenttasi kuolinvuoteellaan siitä osan oppipojalleen Salaìlle. Rauhallinen keidas välillä liian meluisassa Milanon keskustassa. Pysähdy siis Corso Magenta 65 ja palaa ajassa 500 vuotta taaksepäin.

See the source image
La Vignan huvila

Kävellessä vielä eteenpäin samaa Corsoa, Via Matteo Bandellon kulmassa on suussasulavia herkkuja tekevä Pasticceria San Carlo. Tässä lähellä on kaksi kivaa hotellia. Antica Locanda Leonardo (3 tähteä) tai Palazzo delle Stelline (4 tähteä). Hinnat lähtevät n. 110 eur. ylöspäin. Korvatulpat on hyvä pitää aina mukana. Tästä on 20 min kävely Piazza Duomolle (n. 1,5 km).

Basilica di St. Ambrogio ei ole Milanon kaunein kirkko, mutta erittäin mielenkiintoinen ja historiallinen paikka. Tämä oli Milanon pääkirkko ennen Duomon valmistumista. Milanossa palvottu Pyhä Ambrosio -piispa hääräsi täällä jo 380-luvulla ja tämä on arkkitehtuurisestikin koko Italian merkittävimpiä roomalaisajan pyhäkköjä. Ilmainen sisäänpääsy ja ei turistirysä kuten Duomo. Käykää EHDOTTOMASTI sen kryptassa. Metro numero kakkosella tänne päräyttää hetkessä (länsipuolella keskustaa ja Santa Maria delle Grazien eteläpuolella) ja pysäkki on St. Ambrogio. Pyhä Ambrosio on siis milanolaisten suojelija ja Milanon pääpyhimys. Tämä herra osasi pukeutua: voitte ihailla tämän arvokkaan miehen vaatetusta käsineine päivineen kirkon alttarin alla olevan kryptan lasikaapissa. Täällä on myös aitoja 400-luvun mosaiikkeja jäjjellä.

See the source image
Basilica di St. Ambrogio

Tämän jälkeen voi taas matkustaa kätevästi metrolla (esim. Porta Ticinese- pysäkki) etelään ja viettää ilta NAVIGLI eli kanavilla. Kanavat olivat lajissaan ensimmäiset rakennettuna koko Euroopassa suosien kaupan, kuljetuksen ja maatalouden kehitystä. Niitä on kaksi: suuri eli Naviglio grande (23 km) ja pieni, Naviglio piccolo. Naviglio granden rakennustyöt aloitettiin vuonna 1190 ! Sen varrelle on keskittynyt mahtava ravintoloiden ja baarien kirjo. Täällä syö hyvin! Ilalla on ihana tunnelma ja tämä on myös nuorten suosima paikka. Ilo irti Naviglieilla. Monet milanolaiset pyöräilevät tai hölkkävät niiden reunoilla päivisin ja vielä on nähtävänä aitoja milanolaisia työläisten korttelitaloja niiden varsilla. Ystäväni Paolo, tietotekniikkaguru, asui yhdessä sellaisessa ja muistan hänen asuntonsa vieläkin hyvin. Todella erikoinen tyyli milanolaisine parvekkeineen ja muratteineen. Asuin kuusi vuotta Milanossa, kolmessa eri paikassa ja työskentelin keskustassa Corso Garibaldin alueella. Sydämessäni on aina sopukka tälle Italian ensimmäiselle kaupungille, joka otti minut vastaan.

See the source image
Navigli

Pohjoispuolella keskustaa on Pinacoteca Breran taidemuseo. Samassa rakannuksessa on kuuluisa Breran taideakatemia. Täällä ei ole pelkästään tummasävyisiä sydänkeskiajan tauluja, vaan jokaiselle on jotain: näette keskiajan taiteesta aina surrealismiin asti- painopiste on Veneton ja Lombardian alueen mestariteoksissa, mutta esillä on mm. Raffaellon ”Sposalizio”, Tintorettoa, Caravaggioa, Hayeziä jne. muiden tärkeiden keski-Italian, Toscanan ja Veneton koulukuntien edustajia kuten myös scuola fiamminga eli Alankomaiden koulukunnan mestariteoksia.

Tämä upea 1600-luvulla rakennettu palatsi on muunnettu Jesuiittojen asuinrakennuksesta Napoleon Bonaparten haluamaksi museoksi. Saleja on muistaakseni 78, laskekaa oliko näin! Pinacotecan kasvitieteellinen puutarha ”Orto Botanico” on monille kävijälle tuntematon paikka, mutta kurkatkaa ehdottomasti sinnekin!

Milan - Pinacothèque de Brera - Cour intérieure.jpg
Pinacoteca Breran sisäpiha, tilaa on noin 24000 neliömetriä sen yli 600:lle mestariteokselle
Madonna and Child with Saints, Angels and Federico da Montefeltro (San Bernardino Altarpiece)
Piero della Francescan ”Madonna, lapsi, pyhimykset ja Federico da Montefeltro” Brerassa.

Parco Sempione on Breran lähellä oleva laaja kaupunki- puisto, jonne voi mennä istuskelemaan luonnon keskelle, niin ”luonnon” kun nyt ydinMilanossa voi olla. Täällä lepuuttelevat jalkojaan milanolaisetkin nauttien keväästä ja auringosta. Lastenvahdit tuovat kiireisten milanolaisperheiden jälkikasvun koulun jälkeen leikkimään tunniksi, pariksi, ja syömään samalla ”merendaa” eli jotain pientä makeaa huikopalaa. Pienet valkokeltaiset villit Margheritina-kukkaset peittävät nurmikot. Päivänkakkara on siis Margherita ja nämä ovat sen ”minikokoisia lapsia”.

Castello Sforzesco on tämän Sempionen puiston ja koko Milanon kuuluisin ja historiallisin linna. Täällä majaili sen mahtava Sforzesco-hallitsijasuku. Tästä voisi kirjoittaa koko blogin, mutta ihailkaa sen seiniä ulkopuolelta. Kahden päivän reissulla ei kerkeä joka paikkaan.

See the source image
Taidemuseo on sisällä Sforzescon linnassa, mutta kaikkea ei kerkeä kahdessä päivässä…

Jos olette väsymättömiä, niin yksi lempipaikoistani on rauhallinen Sempionen pohjoispuolella oleva Cimitero Monumentale eli Milanon päähautausmaa. Pyöräilin sen portille uskollisella pinkillä ”Nopsallani”, jätin pyörän parkkiin ja jatkoin sisään jalan. Upea on katsella näitä osin taloihin verrattavia pieniä pyhäkköjä, jotka pitävät sisällään kokonaisia sukuja perheineen. Elämä on rajallista mutta sen jälkeinen ehkä ääretön? Päiväsaikaan rauhallinen paikka, iltaisin se suljetaan. Älä mene tänne hämärän aikaan. Milano on suurkaupunki. Laukusta pitää pitää kiinni, vaikka mitään normaalia enemmän varuillaanoloa ei tarvita. Terve maalais- tai kaupunkilaisjärki riittää.

See the source image
Cimitero momuntaale eli Milanon päähautausmaa

Minulla ei viety kuin kerran lompakko koko kuuden Milanon vuoteni aikana ja sekin oli täysin omaa tyhmyyttäni. Käteni olivat täynnä ostoskasseja, enkä raitiovaunussa ollessani huomannut siirtää heti reppua eteen selästä näkösälle ja näin se hävisi ruuhkaisessa ratikassa Piazzale Loreton nurkilla; vetoketjukin oli pantu takaisin kiinni. Seuraavassa ostoskohteessani, lamppukaupan kassalla, tuli ”tenkkapoo” kun ei ollut rahaa eikä henkkareita. Kyllä siinä äkkiä juuri Milanoon kotiutunut suomityttö oppi italiaa kun poliisin kanssa juteltiin ja saatiin asiat taas kuntoon. Kaikki ovat kovin ystävällisiä, vaikka milanolaiset väsyvätkin ainaiseen turistimäärään ja esim. kahviloissa pitää olla nopea ruuhka-aikoina huutamaan kahvitilauksensa. Milanolaiset ovat varmaan maailman nopeimmat ja valppaimmat tarjoilijat ja baarimikot. He näkevät kaiken ja reagoivat salamannopeasti. Un caffe´ per favore! Macchiato freddo o caldo? (kylmällä vai kuumalla maidolla? Senza o con lo zucchero? Ilman vai sokerin kanssa? Näillä pärjää jo pitkään.

See the source image
La Scalan teatteri ja museo iltavalaistuksessa

La Scala ja sen museo on ”must”; se on Milanon ydinkeskustan sydän sen vieressä olevan Duomon kera. La Scalaan ei aina pääse sisään kurkkaamaan, jos siellä on harjoitukset meneillään. Sen museo yläkerrassa on pieni helmi, kannattaa käydä. Maria Callas! Upeaa.

La Scalan teatteri 1700-luvun lopulta on yksi maailman vaikuttavimmista teattereista

La Scalan aukion toisella puoella on Galleria Vittorio Emanuele II. Sen läpi on käveltävä ja etsittävä härkien kuvaa lattiapäällysteessä, ja niiden päällä on tehtävä ”piruetti” tuomaan hyvää onnea. Näette oikean paikan, missä hieraista jalkaanne siinä kohdassa, missä kuvio on kulunut ja kuopalla!

See the source image
La Scala näkyy käytävän päässä

Sen jatkeena on lempitavarataloni, historiallinen Rinascente ja sen ylimmässä kerroksessa on ihana baari, mistä on upea näköala Duomon katolle .

Tästä alkavat shoppailutunnit…Via Vittorio Emanuelea pitkin ja aina Via della Spigan butiikkeihin ja muihin Milanon ykkösmuodin keskeisiin katuihin: Via Montenapoleone, Via Manzoni, Via Sant’Andrea ja Corso Venezia. Myös metrolla pääsee näihin kohteisiin. Milanon uusin ja siistein metrolinja 3 tuo muodin äärelle.

See the source image
See the source image

Tässä eräitä kulmia ehdotuksena viikonlopuksi Milanossa, monia olisi vielä tutkittavaksi vaikkapa observatorio, luonnonhistorian museo, Garibaldin alue ja uudehkot arkkitehti Boeron suunnittelemat Bosco Verticale eli vihreät ”pystyparvekkeet” ja pilvenpiirtäjät Milanon keskustassa. Ensi kerralla sitten!

See the source image

Lounaspuolella Milanon keskustaa on muuten ”Museo Nazionale Scienze e Tecnologia Leonardo da Vinci ” eli ”Italian suurin tiede-ja teknologian museo Italiassa ; omistettu luonnollisesti Leonardo da Vincille, kenellekäs muulle! Se avattiin vuonna 1953 ja muistan, että en olisi halunnut enää sieltä ulos…museo sulkee ovensa klo 17.00. Kannattaa mennä ajoissa, siellä on todella paljon nähtävää. Tämä ei ole pelkästää tiedefriikeille vaan aivan kaikille sopiva museo.

Leivoksia löytyy joka kulmalta, minulla ei ole suosikkipaikkaa mutta netissä on listauksia TOP pasticcerioista Milanossa ja luulenpa, että minkä tahansa niistä valitsee, aina maistuu hyvälle! No problem ja hyvää matkaa Milanoon!

Ps. jos tykkäätte täytetyistä leivistä, paninoista, etsikää ”PANINO GIUSTO”. Se on vertaansa vailla.