Honkasen Eskon hoksasin MATKA-messuilta Helsingistä vuosia sitten. Aina hyväntuulinen matkanjärjestäjä Esko innostui heti uudesta Montefeltron alueesta ja kotipaikastani Pennabillistä. Tapetoi jopa firmansa oven hienolla paneelikuvalla Pennabillistä ensimmäisen tänne suuntautuneen pilottimatkansa jälkeen. Wau ja grazie Matkamieli!

Sattui sekin niin kivasti, että Matkamielen www.matkamieli.fi toimisto Roihuvuoressa sijaitsee aivan nuoruuden vuosieni Itä-Helsingin musiikkiopiston pianotuntipaikkani lähellä. Aina on kiva, että joku ajatus yhdistää paikat ja ihmiset kun itse asuu kaukana Suomesta. Sävelet siis saattoivat ehkä tietämättään meidät yhteen tekemään lähinnä patikointireissuja lempeiden, juuri sopivan rentojen kävelyreittien antoisaan Pennabilliin ja Montefeltroon, keski-Italiaan.

Kaikkia Matkamielen tekemiä Montefeltron matkoja siivittävät erinomaiset italialaiset sapuskat ja juomat. Moni ei muuten tiedä, että Italiassa tehdään myös satumaista kaljaa. Viimeisten 10:n vuoden aikana on perustettu lukuisia pieniä panimoja, niissä on kiva vierailla ja maistella ”ööliä”.
Michelangelo Buonarrotin synnyinkodin vieressä on erittäin hyvä sellainen. Viinitilojahan on turha mainostaa. Kaikki tietävät, että niitä ei Italiassa vierailupaikkoina puutu ja viini virtaa, se ei ole mikään tabu täällä vaan kuuluu ruokapöytään, vaikka ei nykyään enää päivittäin, kuten ennen vanhaan. Täällä ei näe kännisiä nuoria pyörimässä, koska heillä ei ole tarvetta uppojuomiseen. He syntyvät kulttuuriin, missä alkoholin käyttö ei ole mikään salaisuus tai että sen kanssa pitäisi liioitella. Sitä saa maitokaupasta tai mummon viinihyllystäkin.

Virpi on tour designer eli ehdottaa jännät ja uudet paikat, missä käydä, käppäillä ja syödä. Toimin myös paikallisoppaana. Eskolla on aina oma matkanjohtaja Suomesta mukana. Näillä seuduilla eivät muuten massat pyöri. On tilaa olla, hengittää ja mennä. Luonto ja hitunen historiaa ja kulttuuria –perfetto, täydellistä !”. Ei siinä muuta kaipaa.
Näin syntyy omistaja Sandron (kuva vas.) käsien kautta aito italialainen pizza ja suoraan suuhun patikoinnista nälkäisen porukan pöytään. Ihana iltahetki vappuna aurinkoisesssa Pennabillissä toukokuussa 2019. Esko on muuten melkoinen kokki, osaa tehdä hyvät sapuskat eräporukoille Suomenkin päässä. Mutta Sandron tryffelipizzastakin Esko tykkää, ”giropizza”-illalisemme on monien makujen pizzat ja jokainen saa valita haluamansa ja maistaa niitä vaikka kymmentä erilaista peräkanaa!

Italiaan tulevat ne, jotka osaavat arvostaa hyvää ruokaa ilman turhia ”sörsseleitä” , sekoituksia, kastikkeita ja mausteita. Tervetuloa kokemaan makuja. Jos raaka-aineet ovat kunnollisia, niin ei siinä muuta tarvita. Täällä ei kruusailla. Ruoka- ja ruokajuomakulttuuri on jokapäiväistä ”arkea” ja täysin juurtunut Italian elämäntyyliin ja koko kulttuuriin. Mainittakoon, että seuduillamme ei ole vielä yhtäkään hampurilaisravintolaketjua…lähin ”Mäkkäri” löytyy kun ajelee yli 60 km. Eikä tämä tunnu nuoria haittaavan yhtään.

Alh. kuvassa mukava taukopaikka, Virpi juttelee ja kääntää paikallisen herra Guerrinon tervetulotoivotukset hänen vanhassa puutarhassaan, seudun pienimmän kirkon kupeessa. Rento viini-ja torttuhetki ennen hotellille paluuta. Kiitos ja grazie muuten Jussille monien tässä blogissa olevien kuvien nappailemisesta.





Kysypä Eskolta lisää matkoista, huhti-toukokuu 2022 on myynnissä Montefeltroon ja jokunen paikka saattaa vielä löytyä. Klikkaa tästä: www.matkamieli.fi ja sano Virpiltä terveisiä. Benvenuti!
”Matkatoimisto MatkaMieli Oy on vuonna 1994 perustettu erikoismatkatoimisto. Tuotamme erilaisia, mielenkiintoisia matkoja yksilöllisesti asiakkaan toiveiden mukaisesti.”