Vanha Verucchio, Montefeltron dynastian kiehuva ja kaunis kattila

Täällä syntyi herran vuonna 1212 Malatesta Vecchio (Vecchio=vanha), mahtisuvun hallitsija, joka ehti melkein satavuotisen elämänsä aikana nähdä ja tehdä sitä sun tätä, kuten toimia sotakapteenina viimeiseen hengenvetoon asti ja tuoda maailmaan neljä poikaa, jotka loivat historiaa 1200-1300-luvuilla. Heidän tekosensa saivat jopa Dante Alighierin kynän suhisemaan Jumalaisen näytelmän sivuille.

Adrianmeri siintää taustalla, Verucchion kukkula dominoi Marecchiajoen alinta laaksoa

Malatestan nimi kuvaa kovapäisyyttä; tämä setä tiesi mitä halusi ja niin tiesi myös hänen jälkipolven kuuluisin Sigismondo Pandolfo Malatesta, Italian tunnetuimpia 1400-luvun hallitsijoita ja suurten sotien johtajia.

Verucchion kunta on meille vuorilla asuville jo ”melkein meren rannalla”, vain 20 km:n päässä Adrianmeren aalloista. Verucchioon vievä kaunis maantie seuraa Marecchiajokea, joka laskee 70 km:n matkan Riminille 1200 metrin korkeudelta, sen yläjuoksulta Monte Zucca-nimiseltä vuorelta Apenniineilta, ylä-Marecchiajoen laaksosta. Verucchion rajana eteläpuolella on San Marinon tasavalta sekä hurmaava San Leon kunta luoteessa.

Ylhäällä linnanpihalla ja pieni kulma paratiisia

Sen linnaan johtaa kivipäällysteinen polku ja linnan sisäpihalta on sellainen näkymä 360 astetta että pitää pyöriä kuin hyrrä, jotta saisi ahmittua sisäänsä joka asteen kauneuden. Linnan sisällä on mm. sen keittiön pöydälle esillä kuvaus siitä, mitä syötiin n. 800 vuotta sitten. Tänne pitää tulla ehdottomasti maalamaan ryhmien kanssa tai yksin! Kysyhän minulta ohjelmaa. Linnan huipulta on upea näköala joka ilmansuuntaan. Sininen meri, vihreät viiniviljelykset jotka tuovat sen San Giovese-rypäleisiin pienen mereltä puhaltavan tuulen myötä suolaisen silauksen, oliiviviljelysten hopean harmaat puut rehevää punaruskeaa multaista maata peilaten sekä taustalla upeat Apenniinivuoret saavat katsojan silmät ahmimaan tätä luonnon kauneutta ja laulamaan ”What a wonderful world..”

Ei ihme, että tämä Mastin-herra halusi valloittaa aina enemmän ja enemmän maita ja mantuja ja pykätä joka kukkulalle linnoja ja linnoituksia. Hänellä tosin ei ollut aikaa kurkkia linnantornien ikkunasta luonnon kauneutta, vaan ehkä joskus karjaista vartiossa nukkuvalle sotilaalle ”svegliati” eli herää! Montefeltro on Italian linnakkainta aluetta; tutkittuani seudun kartan kuvia, linnoituksia ja linnoja oli noin 10-15 km välimatkoin koska ne kommunkoivat myös keskenään kuten majakat, ilmoittaen vihollisen saapumisesta. Tässä olisi ollut hyvä markkinarako Nokialle. Voi pojat ja tytöt.

See the source image
Mastin Vecchio syntyi ja kuoli sotaisissa merkeissä, viisi vuotta hänen kuolemansa jälkeen alkoi vuosi 1300

1200-luku oli vaarallista aikaa. Vihollinen pyöri aina nurkissa ja piti olla valppaana. Jälkipolvi oppi isältä ja jatkoi samaa valloitus- ja mahtisuvun hallintaperinnettä. Kukin omalla tavallaan pitäen laajat maa-alueet hallussaan ja pyrkien valloittamaan yhä lisää. Saamme ihailla tämän ajan arkkitehtuurista perintöä näin rauhan aikanamme. Kiitos ja grazie siitä.

Verucchio on nyt noin 10 tuhannen asukkaan kunta Emilia-Romagnassa ja se kuuluu virallisestikin Italian kauneimpiin linnakyliin. Verucchiossa on idyllinen pieni keskusta ja erinomiaisia ravintoloita, jotka pitävät tarkkaa huolta ruokaperinteistä. Turha mainita, että alueen viinit ovat laadukkaita kuten myös sen oliiviöljy. Perhevetoisia viinitiloja riittää vierailtavaksi ja massaturismimeininkiä täällä ei ole. Vierailuajat on hyvä varata etukäteen ja 99% tiloilla ei ole samaan aikaan muita turisteja. Tunnelma on aito, jokapäiväinen työ näkyy ja tuntuu viinien mauissa kuten terve ylpeys omaan maahan ja siitä saataviin ”hedelmiin”.

Keskustan kunnantalo taustalla ja turisti-infopiste

Historiasta ja arkeologiasta kiinnostuneille tärkeä pointti; täältä sai alkunsa Villanoviana-asutus jo ennen etruskeja. Miettikääpäs tätä! Veruccion arkeologisessa museossa ei kyllästy; se on sopivan pienikin jotta kaikki sen aarteet jaksaa tutkia eikä tule paljouden ahdistusta tai väsymystä jalkoihin. Itse museo on tehty 700 vuotta vanhan Agostiinilaismunkkien luostarin tiloihin- jo näkemisen arvoinen sekin.

Verucchiosta on löydetty n. 566 hautaa tältä Villanoviana-kulttuurin ajalta n-900-700 EAA eli ennen Etruskeja. Arkeologisessa museossa on esim. ylhäisön käyttämiä esineitä, vaatteita ja valtaistuin jne. Kuva: Wikipedia

Seudulla on kaikki nähtävyydet minikoossa: pieniä helmiä, ei jonotusta museoihin eikä ravintoloissa ole ruuhkaa. Keskustassa on erinomainen neljän tähden hotelli jonka omistaja odottaa kuulemma innokkasti pieniä suomalaisia turistiryhmiä. Tule mukaan joukkoomme maistelemaan hyviä ruokia, viinejä, tutkimaan eri paikkoja mereltä vuorille ja kuulemaan seudun historiastakin. Linnakylät odottavat uteliaita matkailijoita.

Moderni aika näkyy siinä, että alhaalla maantiellä on suurehkoja ostoskeskuksia ja houkuttavia kauppoja, joihin shoppailuvimmassa voi mennä kuluttamaan aikaa ja rahaa, joten kaikille löytyy jotain kivaa täältäkin Italian nurkalta. A presto! Nähdään pian.

Näkymä linnan sisäpihalta ylä-Marecchiajoen laaksoon
Täältä löytyy todella herkullinen gourmet-ravintola, Mastin Vecchio nimeltään!
Ei tämä hevillä sorru….
Kaunis keskipäivän aurinko, pääskyset lentelevät rauhaa toivotellen sotaisan menneisyyden siivin!