Ulkoilmamaalausta turvallisessa, harvaan asutussa Montefeltrossa Italian syksyn värien säestämänä, auringon lämmössä. Tule mukaan syysviikollemme!

Uusimme nautinnollisen guassimaalausviikon 30.9-6.10 rentoutuen, syöden ja maalaten nk. renessanssiajan ulkoilmaparvekkeilla keski-Italian vuorilla, kukkuloilla ja Adrianmeren rannalla. Täällä on turvallista olla ja mennä, kaukana suurkaupunkien hälystä ja ruuhkista.

Käymme Altopoggion loma-asunnoilla maalaamassa iltapäivällä ja Virpi kestittää kotipiirissään : www.altopoggio.it

Sydämellinen Johanna Oras ohjaa ja opettaa positiiviseen tyyliinsä ja Montefeltron paikallisoppaananne toimii allekirjoittanut Virpi, joka pitää koko joukosta hyvää huolta kuin italialainen kanaemo konsanaan. Tule iloiseen joukkoomme Johanna Oras-Akatemian kanssa ja kysy esitettä ja lisätietoja Virpiltä. Vielä on muutama paikka vapaana . Ota tuumasta toimeen! Mukaan voi myös tulla vaikka et osaisi tai haluaisi maalata, aveccina tai ilman, joukossamme viihtyy hyvän ruoan ja uusien paikkojen tutkimisen lomassa muutoinkin. Ehkäpä saat kipinän ostaa pensselit ensi matkaa varten!

Syksy on kauneinta aikaa maalata juuri sopivan lämpimässä ilmassa, hengittäen puhdasta Toscanan, Emilia-Romagnan ja Marchen kukkulailmaa. Koetaan kolme lääniä samalla viikolla sekä niiden eri maut ravintoloissa syöden paikallista kotiruokaa, sitä parasta Italian perinneruokaa, joka on tehty mammojen taidoilla ja rakkaudesta ruokaan. Maut ovat näin ei-turistialueella aivan erilaiset kuin suurkaupunkien ”turistirysissä”. Laatuviinit vielä tämän päälle ja ne ihanat italialaiset jälkiruoat! Espresso vai cappuccino? Päätä itse.

Syksyn viinisato korjataan syyskuussa talteen. Altopoggiossa on valkoiset rypäleet kypsymässä.

Ohjelmaan sisältyy erilaisia ruokapaikkoja, aina Virpin kodin Toscanan puutarhan iltapäiväkahvitarjoilusta ja aperitiiveista aina Michelintähtiravintolan ryhmällemme valitut chef Riccardon illallisherkut viineineen ja kaikkea siltä väliltä-näin saamme kunnon kuvan seutujen ruokakulttuurista, joka nivoutuu niin saumattomasti koko täkäläiseen elämäntyyliin ja kulttuuriin.

Hermo lepää ja sivellin lentää, ajatus karkaa kauas ja myös taakse: historia havisee joka askeleemme alla. Kuljemme samoja polkuja aina Giotton, Piero della Francescan ja mestari Leonardo da Vincin jäljillä. Danten kynä kertoo Montefeltron alueesta Jumalaisessa näytelmässä. Käymme entisessä Italian pääkaupungissa, jonka perusti Pyhä Leo 300-luvulla. Näkymät tältä historiallisen paikan kukkulalta alas joen laaksoon jäävät sieluunne ihanana matkamuistona.

Penna-ja Billi-kukkulat yhdistyivät 1300-luvulla yhdeksi kunnaksi. Taustalla Marecchiajoki.

Pennabillin pienen kunnan kukkulakaupunki ja sen ulkoilma-maalausparvekkeen näkymä on uuden tutkimuksen mukaan Leonardo da Vincin Monna Lisan taustamaisemassa ja tässä historiallisessa paikassa käyskentelemme kävellen ylös sen nupulakivisiä toista tuhatta vuotta vanhoja kujia. Idyllisiä kulmia löytyy maalaukseen. Vierailemme sen renessanssiajan ulkoilmaparvekkeella ja katselemme Leonardon silmin näkymää noin 500:n vuoden jälkeen.

Johanna sanoi, että kylmät väreet kulkivat selkäpiitä pitkin hänen seistessään tällä paikalla kynän ja luonnoslehtiön kanssa. Retken kruunaa kylän jäätelöbaarin kotitekoinen jäätelö- Gelato Italiano!

Urbino on Unescon maailmanperintölistalla, eikä syyttä.

Urbinon oli renessanssiajan kehto koko Italiassa. Siellä vietämme koko päivän. Urbinon herttua DUX Federico da Montefeltron palatsi jossa on Galleria delle Marche-taidemuseo on käymisen arvoinen paikka. Siellä on hallitsija Federicon yksityiskirjasto ja ”studiolo”, jolle ei vedä vertoja ihan jokaisen työhuone…

Meri, ja sen pehmeät aallot antaa aina voimaa syksyyn. Potkitaan kengät pois jalasta ja käydään hienohiekkaisella Adrianmeren rannalla maalaamassa, maistellen paikallisia viinejä ja tuijottaen horisonttiin..näkyisikö Kroatian rannikko toisella puolella…? Pesaro on musiikin ja taiteiden kapunki, kauniit villat rantatiellä muistuttavat meitä menneistä romanttisista ajoista.

Merellinen Pesaro, Rossinin synnyinkaupunki ja avaruutta ympärillä

Kotimme on tällä lomaviikolla St. Agata Feltrian parin tuhannen asukkaan kylässä. Siellä on Disneyn tarinaa todempi linna, jonka sisällä onkin Swarovski-kivin koristettu Tuhkimo-storyssä nähty käsintehty kenkä. Satujen linna ja Euroopan vanhimpiin kuuluva puulavasteinen teatteri Mariani, jonka näyttämöllä voi halutessa käydä laulamassa tai vain katsomassa katsomoon päin näyttelijöiden silmin, jos siltä tuntuu. Mieli palaa Mozartin aikoihin istahtaessamme sen sinisamettisiin tuoleihin.

St.Agata Feltrian teatterissa on tunnelmaa.

Maistelemme tryffeleitä ja ostamme niitä tuliaisiksi. Kylä on kuuluisa juuri lokakuisista tryffelimarkkinoistaan ja osumme sinne sopivasti niiden aikaan. ”Tryffelimetsästäjä” tulee kertomaan ammattinsa salat meillehotelliin ja nautimme näitä myös ravintolossa metsän siimeksessä.

San Leon matkan varrella on Maioletto-kukkula, jonka oletetaan muodostuneen n. 20 miljoonaa vuotta sitten

Tunnelmoimme upeissa luonnon renessanssiajan kehyksissä ja menemme turvallisesti ja sääntöjä noudattaen pienessä porukassa pienissä kylissä ja paikoissa, joissa ei ole massaturismia. Tämä harvaan asuttu alue on säilynyt Covidi- kriisiltä hyvin ja minulla on Green pass taskussa eli alueemme väestö on hyvin rokotettu ja nyt esim. poikamme Diego 13v. saa ensimmäisen Pfeizerin ennen koulujen alkua syyskuun puolessa välissä, joten näin pystymme pitämään leviämisen kurissa ottaen huomioon nuorimmatkin. Näin kaikkien olo on turvallisempi. Sisätiloihin vaaditaan (ravintolat, museot, jne. baarit) aina Green pass tai rokotustodistus kahdesta saadusta rokotuksesta.

Tule mukaamme! Benvenuti! Kirjoita minulle: [email protected]

Ystävää tapaamassa Marecchiajoen laaksossa, Apenniinit taustalla