Sienasta kajahtaa muutakin kuin hevosen hirnuntaa

Luulenpa, että jopa Mongolian ylängöille asti on kiirunut viesti Toscanan Sienassa kaksi kertaa vuodessa pidettävästä ”Palio di Siena”-hevoskisasta. Tämä ei ole mikään turisteja varten keksitty juttu, eikä mikä tahansa pollekisa, vaan vuosisatoja vanha harras traditio Sienan puolen sadantuhannen asukkaan kukkulakaupungissa. Mainittakoon heti alkuun, että Siena on kirjattu vuonna 1995 Unescon maailmanperintölistalle. Tästä sienalaiset eli ”senese”, kuten Sienan asukkaita kutsutaan Italiaksi, saivat lisää pörhistelemisen aihetta, ja he ovat sen myös ansainneet. Tulkaa itse toteamaan paikan päälle.

Palioon osallistuvat ratsastajat pitävät värikkäitä kypäriä päässään, keraamiset matkamuistot ovat kiva väripisara mukaan matkalaukkuun. Jokaisella contradalla on omat värinsä ja symbolit.

Kerronpa muutamalla sanalla tästä ainutlaatuisesta kisasta, jota Sienan Palion toimikunta kuvaa näillä sanoilla ” è la vita del popolo senese nel tempo e nei diversi suoi aspetti e sentimenti.” Vapaasti käännettynä: ”Palio on sienalaisten elämä ajassa, sen eri elementeissä sekä tunteissa. ” Sitä ei voi selittää historiallisesi, sosiologian tai antropologian avulla. Se vain on : Palio on Palio.

piazza78
Myös Dante Alighieri on kirjoittanut Sienan Paliosta. Sienan Paliot aloitettiin v. 1633. Tästä vuodesta lähtien niitä on pidetty uskollisesti joka vuosi, paitsi molempien maailmansotien aikana ja nyt Covid-pandemian aikana v. 2020-2021 ne peruttiin.

Sienalaiset palioon osallistuvat 600 henkilöä pukeutuvat Sienan tasavallan historiallisiin pukuihin ja esiintyvät pääaukio Piazza del Campolla 2 heinäkuuta ja 16 elokuuta.

Piazza del Campo, Sienan kaunein ja suurin piazza. Kuvan otin pari viikkoa sitten.

Kisa käydään 10:n Sienan naapurialueen välillä, ilman satulaa ratsastaen kilpahevosilla, joiden pitäminen on kallista, taitoa ja hermojakin vaativaa lystiä. Ratsastajat edustavat siis kymmentä Sienan 17:stä Contradasta eli ns. ”korttelista” joita voisi myös kutsua pikkuvaltioiksi, sillä jokaisella Contradalla on oma ”presidenttinsä” avustajineen, kirkkonsa ja museonsa jossa pidetään Palioon tarvittavia vaatteita ja varusteita sekä voitettuja palkintoja.

Kaikki mukaan pääpiazzalle kunnantalon eteen, tämä on turisteillekin maksuton tapahtuma ja näin pääsette hurraamaan ja jännittämään muiden italialaisten ja sienalaisten kanssa. Tunnelma on huipussaan. Jos haluat nauttia Paliosta seuraten sitä piazzaa ympäröivien rakennusten ikkunoista tai vartavasten rakennetuilta lavoilta rennosti istuskellen, kysy suoraan lipun hintaa palatsien jne. nykyisiltä omistajilta. Kukaan ei saa provisioita välistä tai myy tapahtumaan lippuja, vaan Palio on avoinna kaikille, jotka haluavat osallistua siihen seisten piazzalla. Omia juomia tai ruokia ei voi tuoda mukana piazzalle, ne on ostettava niitä myyvistä kioskeista. Pitäähän heidän jotain ”tienata” tästä upeasta tapahtumasta, jonka järjestäminen ei ole aivan helppo eikä edullinen juttu! Alle 10 -vuotiaat lapset joutuvat jäämään pois tapahtumasta, turvallisuussyistä.

Hevoset kiertävät piazzan kolme kertaa ja lähdössä on ” salaperäisiä temppuja”, joita en paljasta, jotta saisitte kokea jotain jännää Paliota ehkä joskus livenä seuratessanne. Lähdön aikana piazzalla vallitsee ehdoton hiljaisuus. Matkaa taittuu n. kilometri ja voittaja on aina HEVONEN eli cavallo, ilman fantino -ratsastajaa, tai sen kanssa. Voittajat menevät läheiseen Basilica-kirkkoon (heinäkuun Paliossa) tai Duomo-tuomiokirkkoon (elokuun Palion jälkeen) laulamaan Maria Mater Gratiae- ylistystä ja kiitosta Madonnalle.

Voittajahevonen saa kunniapaikan lokakuun alun palkinto-illallisella ! Mitähän heppa saa syötäväkseen? Sitä pitää kysyä paikallisilta.

Il-Drappellone
  • Jokaisen Palion voittaja saa suoraan silkkikankaalle erilaisen, eri taitelijoiden maalaaman ”drappellone, Palio” tai  “cencion”, kuten sienalaiset kutsuvat näitä tarkan mittaisia, pidennettyjä suorakaiteisia banderolleja. Niissä on symboliikkaa ja ne kuvaavat Sienan eri aikakausien hallituksia, esim. Toscanan suurherttuoista fasisimin aikaan ja tasavaltaan. Kuvan taitelija on kuuluisa maalari ”Botero”.

Ylläolevan kunnantalon pääoven kaaren alla on Sienan vaakuna eli ”balzana”. Se on valko-musta kilpi, jonka yläosa on hopeaa ja alaosa on maalattu mustalla värillä . Taru kertoo, että se symboloi mustaa ja valkoista piipusta tulevaa savua, jonka Sienan perustajat  Senio ja Ascanio, Remuksen (muistatte varmaan Rooman perustajaveljekset Romulus ja Remus) sytyttivät kiittääkseen jumalia Sienan kaupungin perustamisen jälkeen.

Toinen legenda taas kertoo meille, että vaakuna on saanut värinsä hevosista: valkoinen ja musta hevonen, joilla veljekset pakenivat kamalaa Romulus- setää. Hyi, että hän oli sitten ilkeä. Ja tappoi vielä veljensä Remuksen. Toivottavasti hän joutui suoraan Danten Infernoon katumaan tekemisiään .

Tästä aasinsilta kirkkoihin, joita Italiasta ei puutu. Taiteen ystäville ja/tai hartaille henkilöille tai vaan viilennystä kuumaan päivään etsiville -nämä ovat paratiisin arvoisia hetkiä viettää niiden kiviseinien sisällä ja ihailla kaunista arkkitehtuuria ja taidetta. Historian hiljaisuus vallitsee.

Duomo di Maria Assuntaa ei voi ohittaa vain olkapäitä kohottamalla…tässä pitää pysähtyä ja nostaa leuka ylös taivaisiin ja varoa ettei pää putoa liikaa taaksepäin katseen kohotessa ylös sen 77 metriä korkean kellontorinin huippuun. Mustaa ja valkoista marmoria…

Sitä alettiin pykätä n. vuonna 1220; tyyli on roomalais-italialais-goottinen ja sitä tekivät yli vuosisadan verran maailman parhaat taitelijat, Giovanni Pisanosta ja Donatellosta aina Michelangeloon.

Sienan Duomo ”pistää silmään” kauniisti….

Vuonna 1227 Sienan taloushallinto kirjasi valkomustan marmorin maksuun tarvittavat rahasummat. Vuonna 1263 taasen ostettiin tuomiokirkon upean kupolin tekemiseen lyijyä sekä kuparia sen huippua koristavaan ”omenaan”. Hoppu ei ole hyväksi.

Tuomiokirkon työt lakkautettiin 1339, koska Siena oli laajentunut ja asukasmäärä kasvanut hurjasti ja pelättiin, että kirkko ei olisi riittävän suuri sisältä sinne kaikille haluaville. Kaupunki oli myös rikastunut pankkitoiminnallaan ja kaupalla ja katsottiin kateellisina läheistä Firenzeä ja sen paljon suurempaa katedraalia. Vuonna 1340 Kutsuttiin hommiin veistäjä- arkkitehti G.Agostino. Asiat menivät mönkään oikein kunnolla. Osin mustan ruton riehuessa ja osin uusien rakenteiden heikkouden takia, jotka sortuivat uuden mahtipontisen laajennussuunnitelmien edessä. 17 vuotta myöhemmin kirkon laajennustyöt lakkautettiin ja vielä on nähtävänä laajennusosan ikävä tynkä. Palttiin alkuperäisiin suunnitelmiin, järki käteen ja homma oli valmis 1370.

Kauniin keskiaikainen Siena on täynnä yllätyksiä, kävelkää rohkeasti sisäpihoille kuikuilemaan!
Nälkäiset eivät kuole nälkään Sienassa. Tämä oli jättipizza! Välipala on aina paikallaan, pieni tai suuri ”merenda”.

Sienan käsityöläistuotantoa eivät ole pelkästään huonekalut tai jopa huonekalujen lakkaajien ammatit. Myös jälkiruokaherkut ovat tärkeä myyntituote ja etenkin perinteisin reseptein ja käsityönä tehdyt leivonnaiset kuten  ricciarelli, jotka on tehty mantelijauhoista tai herkullinen erityisesti joulun aikaan syötävä hedelmä-pähkinäinen panforte. Myös pippurinen panpepato on edelleen kovassa huudossa, se on hunajasta, manteleista ja mustasta pippurista tehty makeinen. Buon appetito!

Tähän tulevan uuden museon takaseinää.

Maailman vanhin edelleen toiminnassa oleva pankki, Monte dei Paschi di Siena on nähnyt lähes 550:ssa vuodessa vaikka mitä. 2000-luvun alun derivaattiskandaali ravisteli sitä kunnolla, mutta siitäkin päästiin yli. Mitähän sen perustaneet munkit sanoisivat sen nykyisestä pörssiliidosta ja lainapolitiikasta? Voitte vierailla sen sisällä ja opastetut kiertokäynnit ovat käynnin arvoisia. Se on perustettu muutaman franseskaanimunkin toimesta v. 1472 auttamaan vähäosaisia antamalla lainaa markkinakorkoa edullisemmin sitä tarvitseville köyhille. Takuun/pantin piti olla ainakin kolmasosan suurempi/arvokkaampi kuin pyydetty lainasumma ja se piti palauttaa noin vuoden sisällä, muuten se myytiin huutokaupassa. MPS on näkemisen arvoinen paikka ja historia kuulemisen arvoinen.

Tervetuloa kanssani Sienaan!

Monte di Paschi di Siena keskustassa. Tästä se lähti 550 vuotta sitten laajenmaan.