Voihan Pyhä Leo ja Italian upea ex pääkaupunki!

San Leo on edelleen tärkeä kunta Montefeltrossa. Se on jopa niin tärkeä, että siellä on ihanien suomalaisten ystävieni kesä-asunto, yksi harvoista suomalaisista asukeista Marecchiajoen keski-ja ylälaaksossa. Rannikkoa läheisemmällä San Marinon kukkulalla heitä on lukuisiakin.

San Leon linnoituksella on hyytävä historia ja hurmaava nykyisyys vaikkapa häiden viettopaikkana

San Leon historia on pitkä, mutta tässä se tiivistettynä by Virpi:  nuori kivenhakkaaja nimeltään San Leo (tai myös Leone) tallusteli Dalmatiasta, nykyisen Kroatin aluelta, 200-luvun lopulla (JAA) ystävänsä San Marinon kanssa. Edellä mainittu jäi asumaan tälle Leon kukkulalle hurahtaen paikkaan niin täysin, että alkoi levittää ”paikallisille pakanoille” kristinuskoa. Hän teki paljon hyvää ja oli niin pidetty, että hänestä tehtiin pyhimys ja paikka on siis nimetty hänen kunniaksi (synt.noin 275 –k. 366 JAA). San Leoa kutsuttiin myös Monte Feltro (Mons Feretrus latinaksi) ja se oli Italian pääkaupunkina  vuosina 962 -964 JAA. Lyhyestä virsi kaunis.

Viiden minuutin kattava kertomus San Leosta, mukavia katseluhetkiä!

VIP-henkilöitä, jotka asustelivat San Leossa, ovat mm. Dante Alighieri. Hän sai v. 1306 siellä sulkakynän suhisemaan kirjoittaen sen korkealla kukkulalla Jumalaista Näytelmää (Divina Commedia) mainiten San Leon myös ko. opuksessaan. Bravo Dante!

Ihana kulttuurin ystävä vaikka tietysti ajan ”muodin mukainen” sotapäällikkö, Urbinon tuleva herttua Federico da Montefeltro päätti ottaa renessanssiajalla v.1441 koko helahoidon itselleen taistellen Riminin mahtisuvun pääpukaria Sigismondo Malatestaa vastaan. Federico mullisti San Leon linnoituksen oman näköisekseen lemppari-arkkitehdin Francesco di Giorgio Martinin toimesta. Tässä lopputulos, tämän kiven sisään oli vaikea vihollisten tunkeutua ja sen toimiessa Paavin vallan alla vankilana 1600-luvulla, mahdotonta oli päästä myös ulos sieltä.

Tyrmässä päätti päivänsä Palermon köyhästä juutalaiskorttelista lähtöisin oleva kuuluisa alkemisti ja mustan taian hajoittaja, ”Kreivi Cagliostro” (alias Giuseppe Balsamo) 26. elokuuta 1795. Hän oli Euroopan hoveissa kuuluisa ”naisten naurattaja”…mutta erityisesti taitava fyysikko, kemisti ja lääketieteen tuntija. Hän ei ollut kirkon riveissä ja tämä ei sopinut sitten yhtään Paavin pasmoihin ja katolisen kirkon elämäntyyliin.

Hänen Pariisissa olonsa aikana häntä ehdotettiin jopa lääkäriksi Benjamin Franklinille. Matkoillaan Venäjälle Katariina Suuren hoviin, Puolaan, Saksaan jne. hän sai suuren suosion paranormaaleilla kyvyillään ja taioillaan. Hän lojui jopa Bastillen vankilassa 9 kk epäiltynä Marie Antoinetten timanttikaulakorun varkausvyyhtiin mutta mitään yhteyttä ei löydetty a hänet vapautettiin. Kreivi heitettiin Euroopan hoveista San Leon maanalaiseen tyrmään, jossa oli van yksi kyyhkyn mentävä ikkuna- näkymänä oli San Leon pääduomo-kirkko eli tämä oli kirkon rangaistus kreivin iloisesta ja kirkonvastaisesta elämästä. Sinne hän tietysti raukka kuoli muutaman vuoden sisällä tuijoteltuaan tarpeeksi kirkon ristiä.

Maisemia voi ihailla yllin kyllin ylös San Leoon menevältä tieltä. Parkkipaikka on aivan keskustan kupeessa ja siellä on tilaa hyvin turistibusseillekin.

Kuoltuaan kreivi tosin teki temput kirkolle, eli hänen ruumista tyrmästä kirkkoon vievät hautausurakoitsijat pysähtyivät raskaalla matkallaan kukkulalta alas huikopalalle viereiseen Osteriaan lykäten sen edessä olevaan viileään KAIVOON ruumisarkun turvalliseen paikkaan…uskokaa pois, tämän jutun kertoi minulle paikallinen San Leon asukas kun haastattelin häntä samassa paikassa, missä kaivo on edelleen vaikka se toimii nyt vesipostina…tosin en uskaltautunut juomaan siitä kuultuani jutun lopun. Hautausurakoitsijat olivat pihvit syötyään ja viinit juotuaan valmiita raahaamaan taas kreiviparan ruumiin ylämäkeen kuopattavaksi maan alle mutta hupsis, kaivosta ei enää löytynyt muuta kuin tyhjä arkku! Alkemisti oli saanut ruumiinsa haihtumaan ilmaan. ”Siitäs saitte”..kuului varmaan jostain pilvien päältä San Leon kukkulalta.

Seance of Count Alessandro of Cagliostro during a meeting of the Egyptian Rite Masonic Lodge which he founded. Paris, Bibliothèque Nationale De France
Kreivi Cagliostro huvittaa hovinaisia taikatempuillaan

Orso Teobaldo Felice Orsini ( kuollut Pariisissa 1858) oli italialainen kirjailija ja vallankumouksellinen kuumapää. Häntä syytetiiin hirveän verilöylyn tuottamisesta yritettyään murhata Napoleon III. Felice, joka tarkoittaa ”onnellinen”, joutui myös samaisaan tyrmään 1844, mutta hänet päästettin sieltä pois. Onnellinen loppu, nimi toi hänelle ehkä hyvää onnea elämässä. Tyrmän muurit siis ovat kuulleet ja nähneet historian mitä erilaisimpia henkilöitä. Linnoitus  on vaihtanut omistajaansa kuuluisien Italian mahtisukujen kesken kuin taikuri hattujaan: Malatestat, Medicit, I della Rovere…

Tulipa tässä kirjoittaessa idea, että tyrmästä saisikin hienon: ”nuku uneton yö San Leon tyrmässä”-majapaikan. Pitääkin soittaa San Leon kunnanjohtajalle ja kysyä hänen mielipidettään asiasta. B&B, eikä pelkkää vettä ja kuivaa leipää aamiaiseksi kuten aikoinaan vaan Continental Breakfast kanamunine- ja cappuccinoineen.

Italian kuuluisimman pyhimyksen Franciscus Assisilaisen reitti kulki myös San Leon kautta. Hänelle järkättiin jopa pirskeet kukkulan laella vuonna 1213 saaden lahjaksi esimerkillisestä uskonnollisesta työstään koko Vernan vuoren. Eikös ollutkin muuta kuin vaatimaton lahja? Ei mitään ”villapaitoja” paketissa vaikka niitäkin hän raukka olisi todella tarvinnut nukkuessaan kovalla kivellä luolassaan Vernan vuorella nykyisen luostarin kupeessa. Käykää katsomassa hänen kivisänkyään…parku tulee ja reumatismin oireet kuvitellessa hänen askeettista elämäänsä kylmässä, kosteassa ja pimeässä luolassa. Kukahan meistä pystyisi samaan nykypäivänä?  

San Leo on nyt siis oma, pieni kaunis kunta ja elää turismista. Asukkaita on lähes 3000. Linnan karmiva menneisyys on menneisyydessä. Siellä toimii nyt asemuseo ja osan linnasta voi vuokrata häätapahtumiin. Laittakaa korvan taakse ja tervetuloa vaikka kanssani opastetulle retkelle San Leoon.

Pääpiazzalla on pyhän Marian kirkko 800-luvulta, joka on Montefeltron vanhin uskonnollinen kulttirakennus. Sen kryptassa on San Leon pieni alttari ja sisätilan tunnelma huokuu kauneutta ja historiaa toivottaen kaikki tervetulleksi, olit sitten uskovainen tai et. Jäätelöbaari on kokemisen arvoinen makuelämys sekä sen monta historiallista ravintolaa hyvine paikallisine ruokineen ja edullisine viineineen.

Mieleenpainuva on tie, joka johtaa ylös San Leoon Marecchiese SP 258 maantieltä. Huimat San Leon jyrkät kiviseinät kertovat sen historiasta ja saavat miettimään, miten uskomattoman vaikeaa ja taitoja vaativaa näiden linnoitusten rakennustyöt olivatkaan. Siinä tarvittiin suomalainen ja italialainen sisu summattuina.