MaalausWorkshopit ja maalausleirit Montefeltrossa

Monta kaunista muistoa ja tulevina vuosina toivottavasti lisää ”taiteilijoiden kirjoa” kanssani Montefeltron maisemissa. Osan taitelijoista olen löytänyt MATKA-messuilta, osan etsimällä kuin ”taidetryffelikoira”, osa on löytänyt minut…voi kiitos kaikki ihanat taitelijamme, jotka ovat jättäneet pensseleidensä ja kyniensä luovat jäljet seuduillemme. Tervetuloa uudeellen!

Kolme iloisen energista rouvaa, jotka maalasivat luonnonläheistä maisemataidetta ja asuivat Altopoggion asunnoissa. Pidimme koko kyläläisille näyttelyn heidän luomuksistaan! Teimme läänin lehteen artikkelin ja innokkaita osallistujia sekä taiteen ostajia tuli Altopoggioon tutustumaan ”Italian maisemiin suomalaisten silmin”. Asuntojemme seinillä on muistona heidän kädenjälkensä. Keskimmäinen Kristiina maalaa nyt paratiisista käsin . Rauha hänen sielulleen, suloinen K.Yrttimaa. . Kiitos myös Tuula Kalima (vas.). ja Tuula Kallio!

Taiteilija Eyenga Bokamba USA:sta Bascion tornin alla improvisoidussa pikahaastattelussa tunnelmia kuvaten

Pelloillamme kasvaa luomuviljaa. Se viedään kylän vesikäyttöiseen kivimyllyyn, ja ostan leipäkaupasta viiden kilon pusseissa jauhot pizzan/leiväntekoon tai jälkiruokien leipomiseen. Maku on aito. Naapurista saa ostaa kananmunia (jos löydämme mihin ne on munittu) ja taikina värjäytyy aivan keltaiseksi. Maku on mahtava.

Vas. naapurin Gabriella on itse käynyt taideakatemian Urbinossa nuorena tyttönä ja jutteli suomalaisten taiteilijoiden kanssa suvereenisti italiaksi…ja Bascion murteella!
Käy rohkeasti portista sisään ja näyttelyyn ! Tule pitämään oma näyttelysi.
Etsin Johanna Oraksen standiltä MATKA-messuilta vuonna 2019 ja esittelin taideviikko Montefeltrossa-projektin. Johanna- avoimeen tyyliinsä- ihastui ideaan ja toteutimme sen heti samana vuonna. Jatkon kanssa. Kiitos luottamuksesta! JOAkatemian taideleirille omistan oman blogin lähiaikoina.
No photo description available.
Taidekartano Johanna Oras: ”Seitsemän ihmettä” by Johanna Oras

JO Akatemian valoisa joukko pienistä suuriin, aloittelijoista jo ammattilaisiin. Kaikki mukaan! Täällä tulee hyvä mieli luoda, ketään ei stressata, syrjitä tai arvostella. Vain positiivisuus vallitsee ja hyvä joukkofiilis. Hyvà kulinaarikulttuuri ja ambience kruunaavat joka pàivàn.

Taide ”kuivuu” Bascion tornin tuulessa…ja vie sanomaa maailmaan väreistä! Giotton ja Leonardon maisemassa Pennabillissä. Myös Dante Alighieri valitsi tämän paikan reitillään Ravennaan.
Bascion tornilta tulee helpommin alamäkeen. ja voi jutella siellä asuvan perheen kanssa. Kylän ainoan tien varrella asuu myös eremiittinunna Sveva. Aivan ihana nuori nainen. Hän tekee omat tagliatellet ja vilkuttaa sinulle keittiön ikkunasta. Svevasta kerron sitten lisää…hän soittaa luuttua kuin enkelit ja ennen nunnanvalaansa opetti Urbinon ylopistossa teologiaa ja filosofiaa.
Minneapoliksesta Altopoggioon tuli Eyenga Bokamba luomaan värikästä moderia taidetta. Eyenga on Harvardin kasvatti, jätti opettajan työnsä paikallisessa koulussa ja alkoi tekemään taidetta täysipäiväisesti atelieessaan USA:ssa. Italia on hänen sydäntään lähellä ja Altopoggiossa oli rauha luoda. Muistan ainoan nelijalkaisen ”häiriötekijän” nimeltä Charlie, hän oli 1 v. ja käveli Eyengan juuri aurinkotuolille kuivamaan laittamansa maalauksen yli…pienet kissantassut jäivät muistoksi sen kuvaan. Eyengan suunnitelmissa on muuttaa pysyvästi Italiaan. No photo description available.

Nyt Eyengan maalaukset ovat mm. täällä näytillä:@westelm @williamssonoma @15percentpledge @meetminneapolis ja myös Venetsian biennaalissa.

Vanhaa ja uutta. Väriherne-asunnon päätynurkka värejä täynnä! Tervetuloa luomaan, pidemmäksikin aikaa. Tai vain viikon maalauslomalle aistimaan värejä ja Italian lämpöä.

Pyykkipojat saivat pitää vihdoinkin sukkien sijasta arvokasta taidetta kuivumassa.

Myös valokuvaajia on tullut tänne Suomesta, Hollannista ja Saksasta saamaan inspiraatiota. Olisipa kiva panna valokuvauskurssi /leiri pystyyn! Kirjoitelkaa ideoitanne per favore!

Pennabilliä vastapäätä on Piero della Francescan ”Kristuksen kastajaiset-”maalauksen reaalimaisema. Täällä olimme myös Raumalaisen taitelija Lasse Kempaksen kanssa Lomalinja-matkojen mukana saamassa inspiraatiota.

Saapuminen Renessanssiajan ulkoilmaparvekkeelle yli tuhatvuotiseen kylään, missä asuu vain yksi perhe. Historiallinen Petrella Guidi, jonka kirkon alttaritaulun madonna vuodatti kyyneleitä. Tästä kerron teille paikan päällä sillä se vaatii kirkon hiljaisen atmosfäärin ja Italian tunnelman.

Hetki kivitalojen vieressä ja opettaja Lasse Kempas tekee luonnoksen kujan maisemasta

Perspektiiviä kujaan ja sen kiviseiniin, jotka ovat nähneet monia hallitsijoita 900-luvulta asti. Kylän hyvä haltijatar herra Elio tuli tervehtimään joukkoamme, hän asuu vielä perheensä kanssa täällä ja kertoi paikan historiasta.

Asta (vas.) is ”all right” ja on ollut jo monella maalauskurssilla Pennabillissä mukana!
Bussimatkalla pysähdymme aina välillä jaloittelemaan ja ihailemaan maisemia. Nemo-kuski on meidän maskotti ja pysäyttää bussin pyynnöstämme milloin on tarvis. Hän tuntee nämä seudut kuin omat taskunsa ja on syntynyt sekä asuu Pennabillissä.
Tässä hotellilta lähdössä n yhdeksän maissa aamutuimaan ja opettaja alustaa päivän ohjelman teknisestä puolesta. Vaimo kruunattiin kehyksellä… kiitos kallisarvoisesta avustasi Marja-Leena Kempas!
Välillä ehdimme shoppailemaan paikallisia tuotteita kuten tässä tryffelikylän kaupassa, missä niitä voi myös maistella. Tryffelijuusto, salami, öljy….nami.
Tytöt innostuivat jatkamaan työtä ravintolalounaan jälkeen kastanjametsän siimeksessä
Joku voi löytää oman varjoisan sopukan
San Giannin toscanalaisen kirkon takapihalla on vapaus tehdä maisemaleiri ja syödä sen ulkoilmagrillillä
Valitse vapaasti kirkonkylästä paikkasi ja maalaa laaksonäkymä! Hiljaisuus vallitsee ja aurinko lämmittää
Tààllà luonnon keskellà ei ole pelkoa Covidista. Huom. kioskilla on sijoitettu pöydät ja istumapaikat uusien Covid-säännösten mukaisesti vuodeksi 2021.

Ulkoilmakioskilla on tunnelmaa ja se on varattu vain meille. Viinistä ja paikallisista marjamehuista pecorinojuusto jne. pastaruokiin. Omistajaperhe kokkaa ja tarjoilee.

Tällä rauhaisalla tiellä voi kohdata ennemminkin kauriita, kuin autoja. Liikennettä ei ole. Viereisen kirkon pappi voi putkahtaa viinilasilliselle kanssamme. Don Arialdo 85v. , jonka viinivarasto kerran tyhjeni huomattavasti erään ryhmämme kanssa (huom. luvan kanssa) mutta tätä ei merkitty kirkonkirjoihin ja se on TOP SECRET, segretissimo. Vien salaisuuden mukanani hautaan. Don on muuten mahtava tyyppi, hän ajaa lähikapungin vanhainkodista Fiat Panda-autollaan pitämään messun ”la messa” joka sunnuntai (nyt Covid-aikana ei ole mahdollista) tähän pieneen kyläkirkkoon. Hän muisteli, että vielä 15 vuotta sitten kirkon penkit olivat täynnä, nyt vain kourallinen kylän asukkaita osallistuu messuun. Joskus joku Altopoggion turisti innostuu uteliaana kävelemään sunnuntai-aamuna klo 10.00 alkavaan messuun. Ainakin musiikki yhdistää vaikka ei liturgiasta ihan pääsisi jyvälle. Kirkon sisällä olevaa Giotton tekemää puuristiä n. v. 1280 kannattaa käydä ihailemassa. Se on restauroitu 5 vuotta sitten. Jeesuksen kasvoissa on piirre, joka ei ole yleistä muissa vastaavanlaisissa risteissä. Tästä kertoo Maria Rosa. Pyydä häneltä avain kirkkoon jos se sattuu olemaan kiinni.

Don käy muuten messun jälkeen Maria Rosan kioskilla syömässä ison pihvin (Maria Rosa ostaa sen lihakaupasta valmiiksi; sen pitää olla juuri sellainen kun Don haluaa). Ajat ovat tosin muuttuneet siitä kun Don käveli tänne nuorena pappina ja palvelusväki pappilassa teki ruoat, silitti vaatteet ja pyhäkoulu oli täynnä oppilaita. Hän asui silloin tässä pappilassa. Nyt kirkko avataan pyynnöstä vaikka häihin (tästä toisessa blogissani, kun järjestin englantilaisille ystävilleni täällä häät ja Donia odoteltiin juhlaväen ja hääparin kanssa alttarilla kello kaulassa….kannattaa lukea miten tässä kävi seuraavasta blogistani ). Don on ”moderni” ja oppinut jopa kokkaamaan itse ruokansa tai nyt sitten antaa Maria Rosan, grillin omistajan, passata häntä. Lounaan jälkeen ja juteltuaan uutiset, kuka hänen kanssaan nyt haluaa turista pöydässä, Don menee päikkäreille pappilan sänkyyn ja herättyään hurauttaa (ajaen keskellä tietä, olkaa varovaisia sunnuntai-iltapäivisin) takaisin vanhainkotiinsa kello neljän maissa. Hän on tarkka herra. Amen ja pitkää ikää Donille.

Jäähyväisillallinen on aina ”harras hetki”. Kiitos Leonardo da Vincin. Diplomien jakoa entisessä munkkiluostarissa JO Akatermian maalausviikon ihanien ihmisten kanssa!