Manteli-, kirsikka- ja aprikoosipuut nyt kukassa

Altopoggion puutarhassa, 650 metrin korkeudella, putkahtaa hedelmäpuista ensimmäisenä kukkaan MANTELI, aloittaen kukinnan helmikuun lopulla ja se jatkuu aina maaliskuun lopulle. Istutin seitsemisen vuotta sitten ”La mandorla del diavolo” eli paholaisen mantelipuun. Nyt se on saavuttanut aurinkoisella etelärinteellä noin 5 metrin pituuden. Nimelle ei ole nàkyvää selitystä, sillä kukka on mitä kaunein ja mantelit ovat puolikovan kuoren sisällä kuin simpukan liha; pehmeän makeita. Käytän niitä ruoanlaitossa vaikka kanapadassa, makeissa piirakoissa tai matkaeväänä trekking-retkillä.

Italiassa erityisesti joulun aikaan syötävä makea ”torrone” on mantelin ehkä paras habitat, sanoisin. Myös mantelista tehdyt keksit, pienet mignon-leivonnaiset eli pasticcini tai mantelimaito ova herkullisia nauttia. Oletko kokeillut kotijäätelöä eli gelato alla mandorla? Sana lausutaan ”màndorla” eli aksentti ensimmäisen ”a”-kirjaimelle, grazie mille. Tullessani Italiaan 28 vuotta sitten tilasin ylpeänä gelateriassa tällaista jäätelöä ja muistan jätskiä minulle tehneen tytön yrittäneen tukahduttaa hymyään parhaansa mukaan siinä mantelijäätelöpalloa vääntäessään, koska aksenttini oli o-kirjaimella. Tällaiset pienet kömmähdykset jäävät mieleen kun on nuori ja epävarma, eikö totta?

Image result for Il mandorlo del diavolo. Size: 216 x 160. Source: www.giardinaggio.mobi
tästä puolikova kuori käsin avaamalla pois ja sisältä löytyy manteli, kuivata vaikka auringossa pari päivää

Mantelipuu voi kasvaa pikkuhiljaa jopa 30 metrin korkuiseksi ja elää n. 70 -80 vuotta, ihmisiän. Siitä saa silmän iloa, ruokaa ja varjoa. Tuholaiset eivät siihen myös hevillä iske, ehkä siksi tämä ”diavolo”-nimitys. Paikalliset lajikkeet, kuten tämä diavola, kestävät parhaiten. Mehiläiset pörräävät heti iloisina sen kukissa. Manteli on Kiinasta peräisin mutta Välimeren rannikolla elää yksi täältä alkuperäinen mantelilaji ja tämä tunnettiin jo Kreikassa 300 ennen ajanlaskumme alkua ja 100-luvulla (JAA) Roomassa. Tämän mantelin veivät espanjalaiset sitten Kaliforniaan, missä nykyään on maailman laajimmat suurviljelmät.

Sen suurtuottajia ovat nykyään USA, Kiina, Espanja ja Italia pienellä osuudella lähinnä etelä-Italiassa : Puglia, Sardegna, Calabria ja Basilicata. Aurinkoa ja kuivuutta ei näiltä seuduilta puutu.

Riittäsi kuin joka perheellä olisi vaikka parvekkeella ruukussa pieni mantelipuu…tämä olisi ihanteellista.

Tyypit erotellaan :

  • Prunus dulcis (mandorlo dolce) eli makeaan ja
  • Prunus amigdalus (mandorlo amaro) amaro-katkeran makuiseen manteliin

Hipiälle manteli on tärkeä ja sitä käytetään kosmetiikan teossa. Se suojaa ihoa, lisää sen kimmoisuutta ja ”tekee ryppyisestäkin siloisen”-voitaisiin sitä näin mainostaa !

Runsassatoinen aprikoosipuu ja kirsikka -sekä omenapuut ovat myös näin maaliskuussa kukassa. Toivotaan kunnon satoa että saisimme tehtyä talven hillot ja niitä saavat maistella myös meidän Altopoggion vieraat jos eivät satu tulemaan juuri hedelmien aikaan tänne lomalle. Tervetuloa tutkimaan pihamme flooraa.