Kuka jo tuntee Piero della Francescan renessanssiajan maisemat? Osa 1

Suuri mies ja grande maestro, Piero di Benedetto de’ Franceschi, syntyi pienessä toskanalaisessa kaupungissa nimeltä Sansepolcro yli 600 vuotta sitten, meille tuntemattomana päivänä ja vuonna. Ainoastaaan hänen kuolinvuosi ja -päivä on tiedossa: Amerikka löydettiin samana päivänä kuin Piero poistui Sansepolcrosta, hänkin uuteen maailmaan.

P d. Francesca edusti toisen polven humanisti-maalareita. Hän oli myös merkittävä matemaatikko; hänen taulujaan on luettava monella tasolla ja etsittävä avainta niiden moniin mysteereihin joita ne pitävät sisällään osin vieläkin ratkaisemattomina arvoituksina.

Hän käsitteli teoksissaan monimutkaisia uskonnollisia kysymyksiä, jotka koskettelivat filosofiaa ja ajankohtaisia tapahtumia toimien sanansaattajana ja välittäjänä uuden ja vanhan, rationaalisen ja esteettisen sekä uskonnollisen ja humanistisen välillä.

Hyvää lyhyttä intro-videohetkeä Sansepolcrosta! Ensi perjantain blogissani tutustumme hänen taiteeseen ja taustamaisemiinsa, jotka ovat nähtävinä kaikissa kuuluisissa museoissa ympäri maailmaa. Pieroa kiitän syvästi hänen markkinointi-avustaan tuoda Montefeltroa esiin näin vuosisatojen jälkeenkin. Upeaa!

This image has an empty alt attribute; its file name is 150px-Piero_della_francesca%2C_madonna_della_misericordia%2C_autoritratto_di_piero.jpg
Luultavimmin ”autoritratto” eli omakuva.

Oik. oletettu Pieron omakuva. Synt. Borgo Sansepolcro eli San Sepolcron kaupungin keskustassa (35 km Pennabillistä länteen) 1412-1420 välisenä aikana, tarkkaa tietoa ei ole synnyinvuodesta, koska kunnan arkistot tuhoutuivat myöhemmin tulipalossa.

Tämä taiteen mestari kuoli samana päivänä, jolloin Kolumbus löysi Amerikan: 12 lokakuuta 1492 rakkassa synnyinkaupungissaan, joka näkyy usein hänen maalauksiensa taustamaisemissa.

This image has an empty alt attribute; its file name is P1080161-683x1024.jpg
Petrella Guidin pienessä kylässä Pennabilliä vastapäätä on yksi Pieron maisemaparvekkeista