Piero della Francescan renessanssiajan maisemat

Da Vinciä tuntemattomampi, toskanalainen Piero della Francesca oli yksi 1400-luvun merkittävimmistä varhaisrenessanssiajan maalareista ja matemaatikoista. Hänen kuuluisimpien taulujen taustamaisemat ovat Montefeltrosta, ja niitä voi käydä tutkailemassa ja päivittelemässä niiden kauneutta nk. ”Renessanssiajan ulkoilmaparvekkeilla”. Tàstä alkaa viiden artikkelin sarja ”Piero della Francescan” renessanssiajan maisemista ja niiden ulkoilmaparvekkeista. Seuratkaa jokaviikkoista uutta artikkeliani kuvine ja videoineen aina eri taulun taustamaisemasta Montefeltrossa, grazie!

This image has an empty alt attribute; its file name is P1080276-1024x683.jpg
Marecchia-joki alla, Petrella Guidin kylässä aivan Pennabilliä vastapäätä on Kristuksen kastajaiset-maisema

Joka parvekkeella on infotaulu kertoen kyseisen maalauksen maisemasta ja sen nykypäivävänä nähtävissä olevista tai niihin viittaavista maanmerkeistä kuten vuorista, joista, linnoista jne. Infotaulussa olevat paikat ovat numeroitu samaisen maiseman ja ilmansuunnan edessä, jotta katsoja voisi havainnollistaa paremmin niiden olinpaikan.

Ah mikä löytö! Tämä on selkäpiitä karmivan kaunis kokemus ja sukellus historiaan Suurten Maalustaiteen Mestareiden silmien kautta. Oli aivan pakko kirjoittaa nämä sanat isolla kirjaimella, anteeksi Kielikello ja lukijani.

Olen nähnyt suomalaisten haaveilevat kasvojen ilmeet, kun vierailemme näissä uskomattoman hiljaisissa, luonnon keskellä olevissa idyllisissä pienissä tuhatvuotisissa kylissä. Niistä avautuvat näkymät jäävät suoraan sieluun matkamuistoina; näillä ei ole hintaa ”non ha prezzo” eikä niitä tarvitse ostaa.

Tässä aiheeseen alustava video, jotta pääsette tunnelmaan….ensi perjantaina blogi ensimmäisestä parvekkeesta ja Sansepolcrosta, Pieron synnyinkaupungista toskanassa.

Montefeltron maisemia renessanssiajan silmin