Piikkipallo pataan; herkuttele helposti artisokalla

toukokuu tuo tullessaan ensimm채iset kev채tkauden vihannekset. Yst채v채tt채reni kantoi kasvimaaltaan San Marinosta tuliaisina ison laatikollisen vihanneksia ja sanoi: ”en kest채 en채채 puhdistaa ja valmistaa n채it채, ota sin채 loput jos jaksat tehd채 niist채 jotain”. No ilman muuta! Grazie mille ja heti hommiin…

Aarrearkusta l철ytyi herneit채, samanlaisia kuin Suomessa ja aivan yht채 makeitakin. H채rk채papuja, fantastisen maukkaita nekin kun sy철 tuoreena eik채 palko ole viel채 nahistunut ja lurpsahtanut kun koiran kieli kuumalla s채채ll채. Sokerina pohjalla ne carciofit (lausu: kartsofit) eli artisokat ja wau, mink채 v채riset liilat sellaiset! Ei tavallisia vihreit채, vaan t채m채 on top-lajike. Kts. kuva.

Latva-artisokka nautitaan yleens채 keitettyn채 ja siit채 k채ytet채채n ter채lehtien mehev채t alaosat sek채 kukkamyker철iden pohjat, syd채n eli ”cuore”. Min채 sy철n my철s varret.

  1. Huuhdo artisokat kylm채ll채 vedell채, jotta mahdolliset kasvimaalla olevat itikat ja multa l채htee pois.혻 Voit my철s kastaa artisokat kylm채ss채 vedess채, johon puristat v채h채n sitruunan mehua. Se auttaa v채rin s채ilymisess채. Ota reilusti pois uloimmat, kovat lehdet riipien niit채 niin kauan kuin p채채set pehme채mpiin lehtiin asti.
  2. Kuumenna vesi kiehuvaksi isossa kattilassa. Artisokilla pit채채 olla tilaa, niit채 ei saa tunkea kattilaan. Kun vesi kiehuu, lis채채 suola ja sitruunaviipaleet. Kokeilin pilkkoa ne jo ennen keitt채mist채 kahteen, sekin toimii. Ne eiv채t hajoa. Poistan jo t채ss채 vaiheessa pist채v채t lehden p채채t (sen voi tehd채 keitt채misen j채lkeenkin) sek채 sis채ll채 olevat ”karvat” eli ”barba”, parran kuten sanotaan italiaksi.
  3. Tipauta artisokat veteen kanta alasp채in.혻 Varmista, ett채 artisokat ovat kokonaan veden peitossa tai ainakin k채채ntele niit채 sitten v채lill채 ja anna kiehua hiljalleen poreilevassa vedess채 puolisen tuntia. Kokeile pohjasta kypsyysastetta: pohjan pit채채 pehmit채.
  4. Nosta artisokat (reik채kauhalla) kattilasta ja laita siivil채채n valumaan yl철salaisin v채h채ksi aikaa.
Luomusitruunaa kattilaan eli ”limone bio” kuten t채채ll채 sanotaan
Voit my철s halkaista n채inkin artisokan
Muista keitt채채 runsaassa vedess채

Mite n채it채 k채pypalloja sitten sy철d채채n?

Kes채resepti: tyhjenn채 palkojen sis채llykset herneist채 ja h채rk채pavuista. Laita pannuun oliivi철ljy채 ja valkosipulin kynsi. Anna 철ljyn maustua ja ota ”aglio” eli valkosipuli (lausu: aljo) pois ja lis채채 herneet ja pavut sek채 tuoreita pilkottuja tomaatteja (datterini tai purkista hyv채laatuista tomaattimurskaa!) ja silppua tuoretta persiljaa. Laita mukaan my철s jo erikseen keitetyt ja lohkotut artisokat (kts. yll채oleva kuva). Anna kiehua noin 20 min kattilan kannen alla hiljakseen…mausta suolalla ja sy철 tuoreen valkoisen tai tumman leiv채n p채채ll채, t채st채 ei kasvimaan maut tule aidommaksi ja vitamiinit j채채v채t sinulle!

Italiassa muuten tyrkytet채채n aina persiljanvarsia, 1 porkkana ja 1 sellerinvarsi mukaan kaupan p채채lle, kun k채yt vihannes&hedelm채kaupoissa tai torilla. Monesti joudun kielt채ytym채채n kolmekin kertaa samana p채iv채n채 ”odoreista”, koska niit채 on jo ihan tarpeeksi kassissani : ”no, grazie mille, sono a posto”. Ostosten p채채tteeksi myyj채 kysyy melkeinp채 aina: ”un p챵 di odori?” Haluatko v채h채n ”hajuja?”..ei teille haluta myyd채 mit채채n lis채채, vaan t채m채 on lahja ”soffrittoa” eli esim. keitton tai kastikkeen alustamiseen. N채ill채 se usein alkaa…laita pannuun 철ljy채, sitten sipulia…ja sen j채lkeen porkkana ja selleri jne. mit채 haluattekaan ennen p채채ainesten (liha, tomaatti, tonnikala…jne) lis채채mist채.

”SOFFRITTO”. Friggere-verbi on friteerata, helppo muistaa. Jos R -kirjain putoaa pois ja loppuun vaihtaa ”A”-kirjaimen niin sanasta tulee ”ullakko” eli ”SOFFITTA…”. Tuli vain mieleen…t채ysin pois kontekstista mutta n채in kes채n alussa ajatus voi lennell채 kuin Altopoggion v채riherneiden tuoksu ja saada p채채n py철r채lle!

Altopoggion toukokuun tunnelmaa ja artisokkia ihaillen

Toinen helpompi resepti: sy철 ne sellaisenaan. Italiassa ei harrasteta paljon kastikkeita tai dippisooseja joten keitetyt artisokat vaan revit채채n suuhun lehti lehdelt채 (voit laittaa suolaa keitinveteen antamaan makua) ja se niiden syd채n on sit채 maukkaimpaa kohtaa. Jos bongaat hentoisia artisokan karvoja, niin laita ne syrj채채n. En laittele majoneesidippikastikkeita tai s철rsseleit채 oheen, mutta niit채h채n voi kehitell채 oman maun mukaan. Rakastan artisokan varsiakin. Leikkaan ne py철reiksi rilloiksi ja napostelen nekin sellaisenaan, vaikka liharuoan lisukkeena tai salaatissa. Varsien pit채채 olla siis hyvin keitetty ja sopivan pehmeit채, ei mit채채n muusiasteisia.

Miksi et panisi pizzataikinaa alulle ja sen p채채lle lopuksi artisokkaa? Oliivi철ljyss채 EVO (Olio di Extra Vergine Oliva) s채il철tyt artisokan syd채met ovat Luisella-rouvan erikoisuus Toscanasta. H채n lis채채 siihen my철s oreganoa tuomaan makua. H채nen tuotteitaan saa maistella my철s Altopoggiossa.

Kolmas ihana resepti on artisokkien friteeraus; voit tarjota ne alkupalana vaikka kuplivan proseccon kera tai aterian yhteydess채. Ihana finger food tai miten haluat. T채ss채 on perusresepti; min채 teen ne simppelisti roomalaisten tyyliin eli ”alla Romana”:

(kts. blogin alku puhdistamisesta), leikkaan 6-8 artisokkaa nelj채채n osaan (tai useampaan osaan, pitkitt채in, riiippuen artisokan koosta), upota ne n. 10 minuutiksi tuoreeseen munavelliin pehmenem채채n ja saamaan aromia (riko pari munaa, vatkaa haarukalla rikki ja lis채채 30 g jauhoja, 2 teelusikallista oliivi철ljy채, suolaa ja mustapippuria). K채yt채n luomuvehn채jauhoja KM0 (kilometri zero) eli suoraan peltojemme antimista; taatusti tuoretta ja ekoa, mutta jokainen laittaa haluamansa jauhot ja 철ljyn. Laatu kuitenkin maistuu lopputuloksessa, vaikka ne friteerataankin, muistakaa t채m채 kun valitsette 철ljy채 jne.

Laita runsaasti esim. maap채hkin채철ljy채 pannuun ja kun se on kuumaa, heittele artisokat (valuta hieman) kiehumaan ja k채채ntele kunnes pinta ruskistuu hieman…ja laita taas valumaan tai paperin p채채lle jotta suurin 철ljy l채htee pois. Ripaus suolaa p채채lle ja VOT!

횆l채 polta suuta (huom. lapsille…).

Kirjoita reseptit yl철s ja j채t채 herkuttelulomastasi viesti vieraskirjaamme sen Karhunvatukka-asunnossa; n채kym채 Toscanan kukkuloille
carciofi alla giudia
Kuvassa alkuper채inen resepti ”Carciofi alla giudia” Roomasta by Simona Mirto

T채ss채 reseptiss채 artisokat friteerataan kokonaisina ja lopputuloksena on herkullinen sy철t채v채n kaunis ja maukas KUKKA. Lehdet avataan ensin friteeraamista eli niist채 tulee erityisen rapeita, ”perunalastumaisia”. Artisokat pidet채채n hetki pakkasessa tai j채채palojen kanssa vedess채 ennen paistamista.
T채m채 resepti on todella vanha ja sai alkunsa Rooman juutalaiskortteleista. 혻N채it채 tarjotaan viel채kin sik채l채iss채 trattoria-ravintoloissa, terveell채 ylpeydell채 ja perinteit채 kunnioittaen.

Laita sulkakyn채 suhisemaan….