Esko on aina ”Matkamielellä”-tule sinäkin mukaan tunnelmaan!

Honkasen Eskon hoksasin MATKA-messuilta Helsingistä vuosia sitten. Aina hyväntuulinen matkanjärjestäjä Esko innostui heti uudesta Montefeltron alueesta ja kotipaikastani Pennabillistä. Tapetoi jopa firmansa oven hienolla paneelikuvalla Pennabillistä ensimmäisen tänne suuntautuneen pilottimatkansa jälkeen. Wau ja grazie Matkamieli!

Hymyt on herkässä Eskolla ja Virpillä kun Suomen lippu heiluu ohittaessamme San Marinon

Sattui sekin niin kivasti, että Matkamielen www.matkamieli.fi toimisto Roihuvuoressa sijaitsee aivan nuoruuden vuosieni Itä-Helsingin musiikkiopiston pianotuntipaikkani lähellä. Aina on kiva, että joku ajatus yhdistää paikat ja ihmiset kun itse asuu kaukana Suomesta. Sävelet siis saattoivat ehkä tietämättään meidät yhteen tekemään lähinnä patikointireissuja lempeiden, juuri sopivan rentojen kävelyreittien antoisaan Pennabilliin ja Montefeltroon, keski-Italiaan.

Joukon perää pitää tarkkana kun porkkana Esko ! Kukaan ei pääse eksymään. Etruskiaikainen Penna ja Billi kukkuloineen taustalla. Kukkulat yhdistettiin hallinnollisesti v. 1350 kun porukka ei enää jaksanut sotia ainaisesti. Sieltä lähdettiin mekin kävelemään rauhan polkua. Pennabillin vaakunassa on kotka, jonka siivet yhdistävät ja suojelevat näitä kahta kukkulaa.

Kaikkia Matkamielen tekemiä Montefeltron matkoja siivittävät erinomaiset italialaiset sapuskat ja juomat. Moni ei muuten tiedä, että Italiassa tehdään myös satumaista kaljaa. Viimeisten 10:n vuoden aikana on perustettu lukuisia pieniä panimoja, niissä on kiva vierailla ja maistella ”ööliä”.

Michelangelo Buonarrotin synnyinkodin vieressä on erittäin hyvä sellainen. Viinitilojahan on turha mainostaa. Kaikki tietävät, että niitä ei Italiassa vierailupaikkoina puutu ja viini virtaa, se ei ole mikään tabu täällä vaan kuuluu ruokapöytään, vaikka ei nykyään enää päivittäin, kuten ennen vanhaan. Täällä ei näe kännisiä nuoria pyörimässä, koska heillä ei ole tarvetta uppojuomiseen. He syntyvät kulttuuriin, missä alkoholin käyttö ei ole mikään salaisuus tai että sen kanssa pitäisi liioitella. Sitä saa maitokaupasta tai mummon viinihyllystäkin.

Virpi on tour designer eli ehdottaa jännät ja uudet paikat, missä käydä, käppäillä ja syödä. Toimin myös paikallisoppaana. Eskolla on aina oma matkanjohtaja Suomesta mukana. Näillä seuduilla eivät muuten massat pyöri. On tilaa olla, hengittää ja mennä. Luonto ja hitunen historiaa ja kulttuuria –perfetto, täydellistä !”. Ei siinä muuta kaipaa.

Näin syntyy omistaja Sandron (kuva vas.) käsien kautta aito italialainen pizza ja suoraan suuhun patikoinnista nälkäisen porukan pöytään. Ihana iltahetki vappuna aurinkoisesssa Pennabillissä toukokuussa 2019. Esko on muuten melkoinen kokki, osaa tehdä hyvät sapuskat eräporukoille Suomenkin päässä. Mutta Sandron tryffelipizzastakin Esko tykkää, ”giropizza”-illalisemme on monien makujen pizzat ja jokainen saa valita haluamansa ja maistaa niitä vaikka kymmentä erilaista peräkanaa!

Kuumalla maistuu pienen kylän pääpiazzalla St. Agata Feltriassa kuohuvat. Tervetuloa kevät ja turistit!

Italiaan tulevat ne, jotka osaavat arvostaa hyvää ruokaa ilman turhia ”sörsseleitä” , sekoituksia, kastikkeita ja mausteita. Tervetuloa kokemaan makuja. Jos raaka-aineet ovat kunnollisia, niin ei siinä muuta tarvita. Täällä ei kruusailla. Ruoka- ja ruokajuomakulttuuri on jokapäiväistä ”arkea” ja täysin juurtunut Italian elämäntyyliin ja koko kulttuuriin. Mainittakoon, että seuduillamme ei ole vielä yhtäkään hampurilaisravintolaketjua…lähin ”Mäkkäri” löytyy kun ajelee yli 60 km. Eikä tämä tunnu nuoria haittaavan yhtään.

Voihan pyhä Leo! San Leon linnoitus on 1400-luvun renessanssiarkkitehtuurin mestarinnäyte. Sinne pääsee myös bussilla aivan asfalttitietä pitkin, uskokaa pois.

Alh. kuvassa mukava taukopaikka, Virpi juttelee ja kääntää paikallisen herra Guerrinon tervetulotoivotukset hänen vanhassa puutarhassaan, seudun pienimmän kirkon kupeessa. Rento viini-ja torttuhetki ennen hotellille paluuta. Kiitos ja grazie muuten Jussille monien tässä blogissa olevien kuvien nappailemisesta.

Pieniin häihin sopivan kokoinen kirkko, tuhatvuotinen tämäkin, kuten monet Montefeltron kirkot ja linnat.
Huhti-toukokuun vaihde ja viiniköynnöksen lehdet aluillaan. Linnut laulaa!
Tässä meinasi tulla tenkkapoo, koska yön rankkasade oli tehnyt meille ”temput” mutta Esko auttaa tästäkin yli ja kyllä sitä naurettiin jälkeenpäin! Tekevälle ja meneville sattuu. E la vita, se on vain elämää!
Luonnonpuiston portilla on sitten mahtava kotiruokaravintola ja masut tulee täyteen myös aidon toscanalaisen viinin kulauksien kyydittämänä! Ketokukkiakin syötiin salaatissa. Luomua ja lähiruokaa. Cin-cin (lausu: tsintsin) ja kippis!
Taustalla oleva Maioletto-kukkula on muodostunut n. 20 miljoonaa vuotta sitten ajautuen savilautan mukana lännestä Ligurian rannikolta aina tänne Apenniinivuorille keski-Italian Montefeltroon. Tässä on Suomesta sen ensimmäinen valloittajaryhmä! Sen huipulta näkyy sininen Adrianmeri. Matkanjohtaja Maarit Reiman vas. edessä ja Esko punaisessa paidassa keski-oikealla.

Kysypä Eskolta lisää matkoista, huhti-toukokuu 2022 on myynnissä Montefeltroon ja jokunen paikka saattaa vielä löytyä. Klikkaa tästä: www.matkamieli.fi ja sano Virpiltä terveisiä. Benvenuti!

”Matkatoimisto MatkaMieli Oy on vuonna 1994 perustettu erikoismatkatoimisto. Tuotamme erilaisia, mielenkiintoisia matkoja yksilöllisesti asiakkaan toiveiden mukaisesti.”