Don Giancarlon kivikirkon aarteet ja Montefeltron vanhin huussi alttarin vieress채

Korkealla kukkulalla vuoristomaisemassa on Badia Tedaldan kyl채. Siell채 seisoo kivinen kirkko, jossa ei en채채 pidet채 joka sunnuntaisia messuja. Kyl채n v채ki ei jaksa raahautua yl철s huipulle asti kirkkoon. N채in kertoi minulle kyl채n pappi Giancarlo kauniina syksyisen채 p채iv채n채,  kun haastattelin h채nt채 mm. kirkon sis채ll채 olevista 500 vuotta vanhoista 쒲 Della Robbian taideaarteista.

Kirkon paikalla oli aikoinaan linna, jonka vartiotornista n채kyi pitk채lle Marecchiajoen laaksoon. Linna rakennettiin osittan kallion p채채lle. Sen perustuksia ja luhistuneita seini채 on  n채kyvill채 kohdissa, jotka pist채v채t maasta esiin sammaleen ja korkean ruohon alta.

Pahasti raunioituneen linnan paikalle rakennettiin kirkko nimelt채채n 쒬hiesa di San Michele Arcangelo eli pyh채n arkkienkeli Mikaelin kirkko. Sen sivuseinill채 olevien pienten ampumaikkunoiden muodosta huomaa, ett채 kyseess채 ei ole alun perin uskonnollisiin tarkoituksiin tehty rakennus. Olisi vaikea kuvitella pappi pyssy k채dess채 ampumassa.

Kirkkoherra Giancarlo n채ytti minulle my철s (pilke silm채nkulmassa, miss채 sijaitsee keskiaikainen WC eli 쓌abinetto” tai ”bagno. Se on aivan alttarin vieress채 vasemmalla sein채ll채, mutta hienovaraisesti puusep채n my철hemmin rakentaman oven taakse piiloitettuna. Kuva alhaalla:

Kirkkoherra avasi ovet alttarin viereiseen ex-vessaan, joka oli k채yt철ss채 silloisessa linnassa

T채m채 on seudun vanhin sis채vessa. Ei mukavuuksilla varustettu eik채 toimiva, taivas sent채채n! T채st채 n채kee my철s silloisten ihmisten koon. Pieni채 ja laiheliineja oltiin, ruoka oli v채hiss채 ja el채m채 fyysisesti rankkaa. Saattaapa olla tosin, ett채 henkisesti oltiin vahvempia kuin nyky채채n. 

”Madonna valtaistuimella, lapsi ja nelj채 pyhimyst채” (Benedetto e Santi Buglioni) on tehty v. 1516-1517 ja sen vieress채 on uhkaava sein채halkeama (Badia Tedaldan kirkko)

Kirkkoherra Giancarlo on mies ajan tasalla. Ymm채rretty채채n, ett채 lampaat karkaavat pois liian kaukana keskustasta olevasta kirkosta (1 km), h채n p채채tti siirt채채 kirkonmenot alhaalla elintarvikekaupan ja vanhainkodin l채hell채 olevaan uudempaan kirkkoon. N채in on minimikuulijakunta taas taattu ja sieluja autetaan joka sunnuntai-aamu. Itse Giancarlo asuu kirkon vieress채 ylh채채ll채 kukkulalla.

Huoli on kova vanhasta tuhatvuotisesta kirkosta, jossa on ”maiolica invetriata” eli lasitetusta keramiikasta tehtyj채 mestariteoksia kuuluisien 쒲 Della Robbia-veljesten ja suvun k채denj채ljen tuottamina.

Luca della Robbia, joka oli ollut Donatellon kuvaveist채m철ss채 oppipoikana, keksi lasitetun policroma terracottatekniikan koristelun k채ytt채en ensin v채rein채 vain sinist채, valkoista ja norsunluuta. H채n  avasi Firenzess채 ty철pajan, josta tuli menestys my철s j채lkipolville,  jotka kehittiv채t ja muunsivat t채t채 tyyli채 lis채ten siihen my철s muita v채rej채 vuosikymmenien mittaan. Robbia-sana tulee punaisesta v채rist채 (rosso). Firenzen kaupungin kirjoissa on 1200-luvulta maininta t채st채 쓛채rj채ykseen erikoistuneesta perheest채, joka jatkoi perinnett채 aina Andrea della Robbian kuolemaan, vuoteen 1525 asti.

Perillisi채 ei l철ytynyt jatkamaan Andrean ty철t채, mutta viel채 nyky채채nkin Firenzess채 tehty채 k채sin kuvitettua maijoliikka-terracottalasitustaidetta kutsutaan 쓆rte robbianaksi.

Kirkon alttaritaulu 쒶adonna, lapsi ja nelj채 pyhimyst채 on uhkaavan l채hell채 sein채halkeamaa, joka laajenee vuosien mittaan. My철s kirkon pohjoinen kivinurkka on antanut hieman periksi. Savipitoinen maa liikkuu rankkasateiden j채lkeen sek채 n. 50 vuotta sitten ollut liev채 maanj채ristys tuotti lis채halkeamia. Sen j채lkeen ei Badiassa ole t채rissytk채채n, eik채 sen kummempaa sattunut t채ss채 pieness채, alta tuhannen asukkaan kyl채ss채, mutta j채lki siit채 j채i. Vuosien mittaan halvalla ja ilman p채tev채채 kaavaa tehdyt korjaukset ovat pahentaneet tilannetta. Lattiassakin on pieni 쓗ailo ja osa kirkkoa vet채채 laaksoon p채in, osa keskustaan p채in eli se on hajoamassa it채채n ja l채nteen kuin Berliinin muuri- ei Berliinin munkki, joka sen sijaan pit채채 hyvin koostumuksensa.

Rahaa ei en채채 tulvi paavilta Vatikaanista kuten ennen 쓍yv채채n aikaan. Katolinen kirkko on joutunut viilaamaan taseitaan ja saneeraamaan tulojen ollessa nykyp채ivin채 surkeat. Kirkko on alkanut jopa myym채채n omaisuuttaan yksityisille. Kyll채 maailma muuttuu, Eskoseni. Italiassakin.

Ilmestys ja pyhimykset Giuliano, Sebastiano ja Antonio Abate -vuodelta 1522- katsokaaa n채it채 v채rej채 ja pintaa!

Don Giancarlo kuuli, ett채 haluan lanseerata turismia t채ss채 kauniissa paikassa luonnon helmassa. Sanoin h채nelle, ett채 n채in kallisarvoisia aarteita pit채채 ehdottomasti n채ytt채채 suomalaisillekin turisteille. H채n hymyili ja poseerasi kuvaa varten haroen ensin 쓙ukan kuntoon tokaisten: 쓛oi, jos jollain suomalaisella olisi rahaa auttaa meit채.  Kuulemma h채nen tuttu pappi l채heisess채 San Sepolcrossa sai yksityishenkil철lt채 lahjoituksena 50.000 euroa kirkon kunnostamiseen, mamma mia ja pyh채 Pietari! Ei saisi kadehtia mutta…sanotaanko, ett채 harmittaa Giancarlon kirkon puolesta. Se ansaitsisi lis채채 elinik채채. Sansepolcrossa on laskujeni mukaan 29 kirkkoa ja asukkaita 15 tuhatta.

Vaihtarit Donin ja Virpin v채lill채….salviapuska ja Hanna-t채din piparit

Kiitin h채nt채 tapaamisesta ja huomasin samalla kirkon kulmalla kasvavan rehev채n salviapuskan. Ajatuksenani oli tehd채 lounaaksi ”gnoccheja” (lausu 쓓jokkeja”), perunamuusipohjaisia k철kk채r철it채, jotka keitet채채n runsaassa vedess채 ja pyysin, saisinko napsaista pari salvian lehte채 kastikkeeseen. Salvia nimitt채in kuumennetaan voisulassa rapeaksi ja valutetaan keitettyjen gnocchien p채채lle 쓐astikkeeksi. Namiruoka. H채n innostui niin, ett채 k채vi hakemassa lapion ja kaivoi juuria my철ten osan puskasta minulle kotiin istutettavaksi. Luoja! Toivotaan ettei t채m채 lahja kuole talvella!

Tabernaakkeli alttarin oikealla puolella (sakramenttikaappi, jossa s채ilytet채채n pyhitetty ehtoollisleip채 eli hostia)

Annoin h채nelle vastalahjaksi pussillisen aamulla leipomiani Hanna-t채din pikkuleipi채. Voi miten h채n iloistui. N채m채 ovat taatusti ensimm채iset suomalaiset import-keksit t채ss채 pieness채 toscanalaisessa kirkonkyl채ss채. Tuokaahan yst채v채t pullaa t채nne ja k채yd채채n tapaamassa Donia sek채 ihaillaan samalla rauhallisen v채rikk채it채 keramiikkatauluja! Niist채 saa voimaa.

Rauhallinen tunnelma ja hiljaisuus huokuvat valon tulviessa ikkunoista ja ovesta ja tuoreet kukat tuoksuvat, kyl채n mammat tekev채t viel채 pitsiliinoja lahjoittaen niit채 kirkolle.