Tryffeliherkkusuut jumaloivat lokakuuta

Miksi? Siksi, ett채 lokakuu on n채iden mustien ja erityisesti valkoisten, herkkusienen sukua olevien ”tuberoiden” aikaa. T채m채 harvinainen prelibatezza eli top-herkkupala, yleens채 noin pari sataa grammaa kevyt ja maan alla piilotteleva m철ykky oli tuttu jo babylonialaisille ja egyptil채isille. Se on parhaimmillaan raakana, mutta se voidaan my철s keitt채채. Hinta vaihtelee vuosittain, t채n채 vuonna St. Agata Feltrian tryffelimarkkinoilla valkoisen tryffelin hinta voi olla jopa 4000 euroa kilolta.

Renessanssiajalla tryffeli oli tarjolla hovip철ydiss채 ja kerrotaan, ett채 Caterina De쨈 Medici toi sen Ranskaan Italiasta ja vip-henkil철 ja kaunis Lucrezia Borgia kuuluisasta Borgian hallitsijasuvusta popsi sit채 yht쨈omaan kuulemma lis채채m채채n hurmaavaa ulkomuotoaan. Tryffeleit채 tutkivat ovat varmoja siit채, ett채 sen lumoava tuoksu her채tt채채 hormoneissa jonkinasteista ”hyv채채 hulluutta”; aina sioista ja tryffelikoirista ihmisiin. Nuuhki siis varovasti ja tarkkaile itse채si..siit채 voi seurata jotain hauskaa.

Sain pidell채 k채dess채ni kunnon kokoista juuri aamulla ker채tty채 mustaa tryffeli채.

Paju, p채hkin채puu, lehmus, tammi, kastanja ja valkopy철kki ovat ihanteellisia metsi채 tryffelin kasvupaikkaa ajatellen. Italian laki kielt채채 etsim채st채 tryffleit채 muutoin kuin koulutettujen tryffelikoirien avulla ja vain p채iv채saikaan. Sikoja ei siis en채채 k채ytet채, koska ne pilaavat maaper채n tonkiessaan tryffeleit채 sorkillaan. Tryffeli el채채 jopa n. 20 centin syv채ll채 maassa ja kuoppa on sen j채lkeen laitettava umpeen samalla maalla. P채iv채saikaan niiden etsimisess채 on ideana se, ett채 tryffeli eritt채채 y철aikaan hyvin voimakkaan hajun ja niit채 on silloin helpompi l철yt채채. N채inollen halutaan s채ilytt채채 parmmin niiden saatavuus ja elinolot.

Tryffelimarkkinat: joka lauantai ja sunnuntai lokakuun ajan

Maanomistajat ovat tryffelimetsiss채채n joskus jopa sotajalalla ja olen kuullut tarinoita k채sik채hmist채 pitkin metsi채 kun riidell채채n ”kuka l철ysi sen ensin” ja ”miksi olet minun reviirill채ni”. T채m채n ymm채rt채채, kun katsoo niiden kilohintoja. Paikalliseen St. Agatan palkkatasoon suhteutettuna yhden tryffelin myynnill채 (yleens채 ravintoloiden sis채채nostajille tai markkinoiden myyjille) voi saada monen kuukauden palkan puolen p채iv채n mets채ss채 r채mpimisest채 koiran kanssa.

Valkoisen tryffelin maku on hienostuneempi kuin mustan. Naapurimme, edesmennyt Giovanni, l철ysi mustia tryffeleit채 Altopoggion pihapiirist채 alkavasta mets채st채 koiransa Dianan avulla ja lahjoitti niit채 meille lasipurkissa j채채kaapissa pidett채v채ksi. Kuorin vain mustan kuoren pois (ensin ne putsataan kuten sienet pienell채 kuivalla harjalla), keitin tagliatelle-pastan, lis채sin siihen voita ja sitten sit채 raastettiin ohuina siivuina p채채lle. Ai miten hyv채채! Ei siin채 muuta tarvita. T채m채 on helpoin resepti.

Brunssilla tryffelimarkkinoilla St. Agatassa suomalaisryhm채n kanssa

Monet laittavat tryffeleit채 myyntiin erilaisin levittein eli paahdetun toscanan leiv채n tai patongin p채채ll채 alkupaloina. Esim. mainostamissani herkkukoreissa sit채 on monesti mukana. Tryffeli채 yhdistet채채n levitteiss채 usein muihin sieniin, koska sen maku olisi muutoin liian voimakas ja se sopiikin niihin koska on samaa sukua. Voitte lis채t채 majoneesia tai tuorejuustoa sekaan (levitett채, esim. Philadelphia) miedontamaan viel채 makua ja n채in levite s채ilyy pitemp채채n.

Oliivi철ljyyn lis채tty tuore tryffeli on mainio ja helppo idea ruokap철yt채채n. Salaattiin tai suoraan leiv채n p채채lle, vain muutama pisara riitt채채. Rakastan my철s tryffelirisottoa. My철s tryffelisuolaa on saatavilla sek채 oma suosikkiherkkuni on pieni juustokiekko, jonka sis채ll채 on tryffelipalasia. Niit채 siivuaa alkupaloiksi p철yt채채n ja ihastuksen huudot on taattu!

Valkoinen tryffeli St. Agata Feltrian tryffelimarkkinoilla

Suomalaiset pit채v채t my철s pihvien p채채ll채 voinapista; t채m채 on helppo tehd채 lis채채m채ll채 tryffelitahnaa suolattuun voihin ja lykk채채m채ll채 sen j채채kaappiin kovettumaan. Pieni siivu riitt채채 kruunaamaan vaikka kanapihvin, grillatun vasikan-tai naudan pihvin tai keitetyn munan p채채lle tarjottavaksi! Wau.

Tuber Magnatum on valkoisen tryffelin latinakielinen nimi, ”magnati” tarkoittaa italiaksi ”rikkaita herroja”. Kaikilla ei ollut varaa, eik채 nyky채채nk채채n, t채h채n syksyn herkkuun. Tosin valkoisia tryffeleit채 voi l철yt채채 jo loppukes채st채 aina talven alkuun ja ensipakkasiin. Ne kasvavat aina 600 metrin korkeuksiin asti ja vaativat kostean kasvualustan, ”sottobosco” mets채n. Niit채 ker채t채채n Montefeltrossa aina lokakuun ensimm채isest채 p채iv채st채 uuteen vuoteen asti.

Tryffelinker채채j채 ja ihana Lara-koira 3,5 vuotta ovat parhaimmat yst채vykset, koira suorastaan jumaloi is채nt채채ns채. He leikkiv채t yhdess채 ja molemmilla on hauskaa.

S채ilyt채 tryffeleit채 aina j채채kaapissa, kansi tiukasti kiinni rasiassa ettei tryffeli p채채se ilman kanssa kosketukseen ja ala k채yd채. K채채ri tryffelit hell채sti ensin esim. talouspaperiin tai muuhun esim. rasvaa imev채채n paperiin. Poista p채ivitt채in pyyhe ja laita uusi tilalle. Niit채 voi laittaa my철s riisin tai jopa jauhojen sekaan s채ilytett채v채ksi, aina kuitenkin siis kannella suljettuun rasiaan.

Musta tryffeli s채ilyy jopa kuukauden edell채 mainituin systeemein; valkoinen vain pari viikkoa. Mit채 hienompi, sen herkempi, voisi sanoa.

Valkoisen tryffelin kanssa k채yv채t parhaiten kuivat valkoviinit ja punaiset, jotka eiv채t peit채 niiden makua mutta t채st채 riitt채isi juttua koko blogiin. Riesling, Pinot Nero, jopa klassisella metodilla valmistettu Champagne yhdistet채채n valkoiseen tryffeliin, Brunello, Barbaresco, Chardonnay, Sauvignon Blanc…

Mustan ”vaimeamman makuisen” kanssa taasen Syrah, Montepulciano, Rosso Ligure…jne. Jokaisella on omat makutottumuksensa ja ehdotankin ett채 kokeilette vaan reippasti. Sommerlier Ross on laittanut joulun herkkukoriin oman ehdotuksensa tryffelirisottoa (alkuruokaa) varten. Katsohan tulevaa blogiani, jossa lanseeraan siis JOULUHERKKUKORIN mainoksen. Korissa on my철s tryffelirisottopussi. Kaunis r철ykki철 riisipussin keskell채 tryffeleit채. Lis채채 vaan vesi ja keit채 ne ohjeen mukaan.

tryffelinmets채st채j채n varusteet sein채ll채

Tryffelimarkkinat St. Agata Feltrian kauniin kyl채n keskustassa on pidetty jo 37 vuotena (lukuun ottamatta viime vuoden Covidin est채m채채 markkinatapahtumaa). Paikalle tulee k채sity철ammattien harjoittajia, aina keskiajan touhuista l채htien ja lapsilla on hurjan hauskaa katsella, miten esim. miten mummo tekee vanhaan tyyliin savikippoja tai miten sepp채 takoo avotulen edess채 hevosenkenk채채 tai miten paistetaan kastanjoita isoissa mustissa padoissa (tuoksu ja maku viev채t n채iss채kin mukanaan). Paikallisia leivonnaisia, suolaisia tuotteita, vin brul챕 ja juusto-ja tryffelimaistiaisia ja herkkuja on joka makuun.

Paikalliset pienet orkesterit esiintyv채t, j채rjestet채채n erityyppisi채 keskiajalta perittyj채 kilpailuja ja vaihdetaan kuulumisia tavaten yll채tt채vi채kin tuttuja vuosien takaa. Markkinat vet채v채t puoleensa sunnuntaik채velij철it채 l채helt채 ja kaukaa. Ne pidet채채n joka viikonloppu lokakuun ajan. Green pass on n채ytett채v채 sis채채nk채ynnill채 ja kaikissa sis채tiloissa, muista my철s maski mukaan jos menet esim. ruokailemaan telttaan, miss채 tryffelist채 valmistetaan erilaisia herkkuja; pizzasta ja pastasta l채htien.

Evviva eli el채k철철n makujen moninaisuus ja syksy!

Tryffeli채 monessa purkissa ja maussa!