Vanha Verucchio, Montefeltron dynastian kiehuva ja kaunis kattila

T채채ll채 syntyi herran vuonna 1212 Malatesta Vecchio (Vecchio=vanha), mahtisuvun hallitsija, joka ehti melkein satavuotisen el채m채ns채 aikana n채hd채 ja tehd채 sit채 sun t채t채, kuten toimia sotakapteenina viimeiseen hengenvetoon asti ja tuoda maailmaan nelj채 poikaa, jotka loivat historiaa 1200-1300-luvuilla. Heid채n tekosensa saivat jopa Dante Alighierin kyn채n suhisemaan Jumalaisen n채ytelm채n sivuille.

Adrianmeri siint채채 taustalla, Verucchion kukkula dominoi Marecchiajoen alinta laaksoa

Malatestan nimi kuvaa kovap채isyytt채; t채m채 set채 tiesi mit채 halusi ja niin tiesi my철s h채nen j채lkipolven kuuluisin Sigismondo Pandolfo Malatesta, Italian tunnetuimpia 1400-luvun hallitsijoita ja suurten sotien johtajia.

Verucchion kunta on meille vuorilla asuville jo ”melkein meren rannalla”, vain 20 km:n p채채ss채 Adrianmeren aalloista. Verucchioon viev채 kaunis maantie seuraa Marecchiajokea, joka laskee 70 km:n matkan Riminille 1200 metrin korkeudelta, sen yl채juoksulta Monte Zucca-nimiselt채 vuorelta Apenniineilta, yl채-Marecchiajoen laaksosta. Verucchion rajana etel채puolella on San Marinon tasavalta sek채 hurmaava San Leon kunta luoteessa.

Ylh채채ll채 linnanpihalla ja pieni kulma paratiisia

Sen linnaan johtaa kivip채채llysteinen polku ja linnan sis채pihalta on sellainen n채kym채 360 astetta ett채 pit채채 py철ri채 kuin hyrr채, jotta saisi ahmittua sis채채ns채 joka asteen kauneuden. Linnan sis채ll채 on mm. sen keitti철n p철yd채lle esill채 kuvaus siit채, mit채 sy철tiin n. 800 vuotta sitten. T채nne pit채채 tulla ehdottomasti maalamaan ryhmien kanssa tai yksin! Kysyh채n minulta ohjelmaa. Linnan huipulta on upea n채k철ala joka ilmansuuntaan. Sininen meri, vihre채t viiniviljelykset jotka tuovat sen San Giovese-ryp채leisiin pienen merelt채 puhaltavan tuulen my철t채 suolaisen silauksen, oliiviviljelysten hopean harmaat puut rehev채채 punaruskeaa multaista maata peilaten sek채 taustalla upeat Apenniinivuoret saavat katsojan silm채t ahmimaan t채t채 luonnon kauneutta ja laulamaan ”What a wonderful world..”

Ei ihme, ett채 t채m채 Mastin-herra halusi valloittaa aina enemm채n ja enemm채n maita ja mantuja ja pyk채t채 joka kukkulalle linnoja ja linnoituksia. H채nell채 tosin ei ollut aikaa kurkkia linnantornien ikkunasta luonnon kauneutta, vaan ehk채 joskus karjaista vartiossa nukkuvalle sotilaalle ”svegliati” eli her채채! Montefeltro on Italian linnakkainta aluetta; tutkittuani seudun kartan kuvia, linnoituksia ja linnoja oli noin 10-15 km v채limatkoin koska ne kommunkoivat my철s kesken채채n kuten majakat, ilmoittaen vihollisen saapumisesta. T채ss채 olisi ollut hyv채 markkinarako Nokialle. Voi pojat ja tyt철t.

See the source image
Mastin Vecchio syntyi ja kuoli sotaisissa merkeiss채, viisi vuotta h채nen kuolemansa j채lkeen alkoi vuosi 1300

1200-luku oli vaarallista aikaa. Vihollinen py철ri aina nurkissa ja piti olla valppaana. J채lkipolvi oppi is채lt채 ja jatkoi samaa valloitus- ja mahtisuvun hallintaperinnett채. Kukin omalla tavallaan pit채en laajat maa-alueet hallussaan ja pyrkien valloittamaan yh채 lis채채. Saamme ihailla t채m채n ajan arkkitehtuurista perint철채 n채in rauhan aikanamme. Kiitos ja grazie siit채.

Verucchio on nyt noin 10 tuhannen asukkaan kunta Emilia-Romagnassa ja se kuuluu virallisestikin Italian kauneimpiin linnakyliin. Verucchiossa on idyllinen pieni keskusta ja erinomiaisia ravintoloita, jotka pit채v채t tarkkaa huolta ruokaperinteist채. Turha mainita, ett채 alueen viinit ovat laadukkaita kuten my철s sen oliivi철ljy. Perhevetoisia viinitiloja riitt채채 vierailtavaksi ja massaturismimeininki채 t채채ll채 ei ole. Vierailuajat on hyv채 varata etuk채teen ja 99% tiloilla ei ole samaan aikaan muita turisteja. Tunnelma on aito, jokap채iv채inen ty철 n채kyy ja tuntuu viinien mauissa kuten terve ylpeys omaan maahan ja siit채 saataviin ”hedelmiin”.

Keskustan kunnantalo taustalla ja turisti-infopiste

Historiasta ja arkeologiasta kiinnostuneille t채rke채 pointti; t채채lt채 sai alkunsa Villanoviana-asutus jo ennen etruskeja. Miettik채채p채s t채t채! Veruccion arkeologisessa museossa ei kyll채sty; se on sopivan pienikin jotta kaikki sen aarteet jaksaa tutkia eik채 tule paljouden ahdistusta tai v채symyst채 jalkoihin. Itse museo on tehty 700 vuotta vanhan Agostiinilaismunkkien luostarin tiloihin- jo n채kemisen arvoinen sekin.

Verucchiosta on l철ydetty n. 566 hautaa t채lt채 Villanoviana-kulttuurin ajalta n-900-700 EAA eli ennen Etruskeja. Arkeologisessa museossa on esim. ylh채is철n k채ytt채mi채 esineit채, vaatteita ja valtaistuin jne. Kuva: Wikipedia

Seudulla on kaikki n채ht채vyydet minikoossa: pieni채 helmi채, ei jonotusta museoihin eik채 ravintoloissa ole ruuhkaa. Keskustassa on erinomainen nelj채n t채hden hotelli jonka omistaja odottaa kuulemma innokkasti pieni채 suomalaisia turistiryhmi채. Tule mukaan joukkoomme maistelemaan hyvi채 ruokia, viinej채, tutkimaan eri paikkoja merelt채 vuorille ja kuulemaan seudun historiastakin. Linnakyl채t odottavat uteliaita matkailijoita.

Moderni aika n채kyy siin채, ett채 alhaalla maantiell채 on suurehkoja ostoskeskuksia ja houkuttavia kauppoja, joihin shoppailuvimmassa voi menn채 kuluttamaan aikaa ja rahaa, joten kaikille l철ytyy jotain kivaa t채채lt채kin Italian nurkalta. A presto! N채hd채채n pian.

N채kym채 linnan sis채pihalta yl채-Marecchiajoen laaksoon
T채채lt채 l철ytyy todella herkullinen gourmet-ravintola, Mastin Vecchio nimelt채채n!
Ei t채m채 hevill채 sorru….
Kaunis keskip채iv채n aurinko, p채채skyset lentelev채t rauhaa toivotellen sotaisan menneisyyden siivin!