Oodi Etelä-Italialle ja UNESCON listalla olevalle Alberobellon kylälle

Alberobello eli ”kaunis puu”- niminen kylä on Unescon maailmanperintölistoilla ja kuuluisa näistä esihistoriallisista perinteisitä asumuksista nimeltään ”Trulli”. Jos olette Puglian läänissä niin tässä paikassa kannattaa pistäytyä, vaikka olisi vain tuntikin aikaa. Trullien kukkula on kerrassaan herttainen. Valkoiseksi maalatut seinät pitävät kuumuuden loitolla ja katot on tehty taitavasti liuskekivistä. Tässä tulee hymy suunpieliin ja sinisen taivaan alla iloinen mieli, aivan kuin kävelisi sadun keskellä. Trallallaaa trullit!

Trullien alueella on ollut asutusta jo esihistoriassa, noin 6000 vuotta sitten (Murgian alue). Vanhimmat trullit Alberobellon kylässä ovat 1600-luvun lopulta . Trullit tehdään perinteisesti käsin, ”palapelin” tyyliin eli sovittelemalla ja latomalla kiviä päällekkäin, ilman mitään sementtiä tai laastia sitomaan niitä toisiinsa. Historian kirjoissa sanotaan, että tämä johtuu myös siitä, että näin vältettiin köyhässä Pugliassa maksamasta ”asumisveroja” viereiselle hallitsijalle, koska mahdollisen tarkastuksen tapahtuessa trullit pystyttiin nopeasti purkamaan. Mietin vain, että minulta kyllä menisi päiväkaupalla aikaa, jos alkaisin purkuhommiin….millähän pelillä se tarkastaja tuli ja mistä…etanakyydillä luultavasti!?

Trullien katon teko vaatii taitoa. Tulkaapa kysymään paikallisilta, miten ne on tehty sillä sisältä ne ovat ”tyhjiä” ja ne on tehty täysin ilman laastia eli ”a secco”.

Kivet trullien rakentamiseen kerättiin viereisiltä pelloilta; aikoinaan trulleja käytettiin maanviljelyksessä tarvittavien työkalujen varastoina sekä väliaikaisina asuinpaikkoina. 1700-luvulla niitä alettiin laajentamaan eli sisällä ei ollut vain yksi huone vaan esim. ”alkovi” lisänä tai useampia huoneita. Trullien asukkaat olivat rutiköyhiä maanviljelijöitä feudaaliyhteiskunnassa, usein tyrannihallitsijoiden vallan alla. Raukkaparat.

tässä katon rakennusvaihetta (Wikipedia pic.)

Antonio Curri on kuuluisa Alberobellossa syntynyt arkkitehti, joka vaikutti koko Italiassa 1800-luvun lopulla. Hänen suunnittelemansa on mm. Egyptistä vaikutteita saanut kolossaalinen Alberobellon hautausmaa. Käykää tutustumassa- cimitero Monumentale. Asukkaita täällä on kymmenisen tuhatta.

Pinkki on aina paikallaan! Italialaiset rakastavat koristella ikkunanlaudat kukilla, Pohjoisesta Etelään. On mieltä ylentävää nähdä, että kauneudentaju säilyy sukupolvelta toiselle.

Tämä trulli on vanha. Numero otto, numero kahdeksan on taikanumero.

Trulleissa asutaan vielä tänäkin päivänä, vaikka niitä vuokrataan paljon myös turisteille loma-asunnoiksi. Mikäs sen hauskempaa, kuin heittäytyä tähän tötterökylään ja palata ajassa taaksepäin.täällä viihtyvät isot ja pienet. Isosta tulee mieleen, että kovin pitkänhuiskeat immeiset voivat iskeä päänsä kattoon, mutta trulleja on myös erikokoisia: älkööt valitko tätä maailman pienintä trullia: (kts. kuva alla)

Trulleissa on myös ravintoloita, ja kuumana päivänä niiden lämpötila on mukavan viileä turisteille. Niissä on myös matkamuistomyymälöitä jne. ja osa on kirkkoja ja kappeleita. Alberobellon pääpiazzalla alhaalla keskustassa on kauppoja, ravintoloita ja baareja, joista voi ostaa jäätelöTÖTTERÖ surffaten näin Trullien aalloilla….

Jokapäiväistä elämää trulleissa -pyykit kuivumassa.

Huku trullien huumaan! Tervetuloa.