ELM-magazine ja aikuisoppimisen edut ulkoilmakursseilla, esimerkkinä myös Montefeltron maalauskurssit

Kiitos, ystäväni kirjailija-opas-kääntäjä Maarit Ritvanen Lontoosta, kun valitsit Montefeltron ulkoilmamaalauskurssit yhdeksi esimerkiksi ”Adult outdoor learning”-artikkeliin ja ELM magazine online-lehteen. Elm Elm – European lifelong learning magazine (elmmagazine.eu)

The readership of the online magazine last year was about 28,000 people from across the world consisting of adult educators, students and researchers, and others working in the adult education sector. A hearty thank you Maarit from Montefeltro.

Lue koko artikkeli ulkonaoppimisen eduista ja fiiliksistä tästä: https://elmmagazine.eu/adult-learning-outdoors/learning-holidays-the-magic-of-real-life-interaction/

A group of Finnish painters immortalizing the valley-view in Pennabilli on the so called ”Renaissance outdoor balconies” of Piero della Francesca and Leonardo da Vinci in Montefeltro Apennines. Photo credit: italianvalleys.com.

Virpi Virta, Italy:

”I live in the region of Montefeltro in Central Italy, surrounded by the unspoiled landscapes that you can find behind some of the most famous renaissance painters, such as Da Vinci and Piero della Francesca. This inspired me to bring tourists to admire and paint these same views – almost unchanged since these masters immortalised them hundreds of years ago.

These painting holidays are led by professional arts teachers from Finland while I facilitate and provide the cultural and historical context. People in the groups are at different levels, from beginners to semi-professionals, but being outdoors in holiday-mode creates a non-stressful, supportive atmosphere that encourages people to connect with and learn from each other.

Virpi Virta has seen how painting outdoors brings people together and breaks barriers.

Many say that the setting has given them more confidence to discuss and compare their painting process with their fellow participants and to ask for guidance and feedback from the teachers. The outdoors brings people together and breaks barriers!

The outdoor setting also seems to make people creatively bolder. Being outdoors is much more stimulating than staring at a picture in a classroom, and it encourages participants to interact more and share their experiences. Your senses are aroused by the sounds and smells around you. You touch flower petals, the ancient stone walls, and these concrete experiences become a bonus, priceless souvenirs to take home in your heart.”

Virpi Virta

Seuraava Johanna Oras-Akatemian vapaa maalauskurssi Montefeltrossa on tänä syksynä pienelle max 15 hengen ryhmälle- muutama paikka on vielä vapaana. Ajankohta 30.9-6.10.2021. Kaikki reippaasti mukaan, taideviikko on tarkoitettu aivan vasta-alkajista jo edistyneemmillekin . Takaamme iloa, naurua, hyvää ruokaa ja viiniä, Urbinon ja merellisiäkin näkymiä sekä luontoa, tilaa ja vapautta hengittää… lempeää opetusta Johanna Oraksen seurassa Virpin paikallistuntemuksen höystämänä. Ketään ei jätetä joukosta ja ”tästä tulee hyvä mieli” kuten sanoi Sami Hoyer viime Montefeltron guassimaalausviikolla! Rohkeasti mukaan ja kynät ja pensselit heilumaan Apenniineilla Leonardon silmillä linnunlennon siivittämänä…..ci vediamo presto! Pikaisiin näkemisiin.

Kirjoita Virpille ja pyydä ohjelma tutkittavaksi: [email protected]