Voihan Pyh채 Leo ja Italian upea ex p채채kaupunki!

San Leo on edelleen t채rke채 kunta Montefeltrossa. Se on jopa niin t채rke채, ett채 siell채 on ihanien suomalaisten yst채vieni kes채-asunto, yksi harvoista suomalaisista asukeista Marecchiajoen keski-ja yl채laaksossa. Rannikkoa l채heisemm채ll채 San Marinon kukkulalla heit채 on lukuisiakin.

San Leon linnoituksella on hyyt채v채 historia ja hurmaava nykyisyys vaikkapa h채iden viettopaikkana

San Leon historia on pitk채, mutta t채ss채 se tiivistettyn채 by Virpi: 혻nuori kivenhakkaaja nimelt채채n San Leo (tai my철s Leone) tallusteli Dalmatiasta, nykyisen Kroatin aluelta, 200-luvun lopulla (JAA) yst채v채ns채 San Marinon kanssa. Edell채 mainittu j채i asumaan t채lle Leon kukkulalle hurahtaen paikkaan niin t채ysin, ett채 alkoi levitt채채 쓕aikallisille pakanoille kristinuskoa. H채n teki paljon hyv채채 ja oli niin pidetty, ett채 h채nest채 tehtiin pyhimys ja paikka on siis nimetty h채nen kunniaksi (synt.noin 275 뱆. 366 JAA). San Leoa kutsuttiin my철s Monte Feltro (Mons Feretrus latinaksi) ja se oli Italian p채채kaupunkina 혻vuosina 962 -964 JAA. Lyhyest채 virsi kaunis.

Viiden minuutin kattava kertomus San Leosta, mukavia katseluhetki채!

VIP-henkil철it채, jotka asustelivat San Leossa, ovat mm. Dante Alighieri. H채n sai v. 1306 siell채 sulkakyn채n suhisemaan kirjoittaen sen korkealla kukkulalla Jumalaista N채ytelm채채 (Divina Commedia) mainiten San Leon my철s ko. opuksessaan. Bravo Dante!

Ihana kulttuurin yst채v채 vaikka tietysti ajan 쓒uodin mukainen sotap채채llikk철, Urbinon tuleva herttua Federico da Montefeltro p채채tti ottaa renessanssiajalla v.1441 koko helahoidon itselleen taistellen Riminin mahtisuvun p채채pukaria Sigismondo Malatestaa vastaan. Federico mullisti San Leon linnoituksen oman n채k철isekseen lemppari-arkkitehdin Francesco di Giorgio Martinin toimesta. T채ss채 lopputulos, t채m채n kiven sis채채n oli vaikea vihollisten tunkeutua ja sen toimiessa Paavin vallan alla vankilana 1600-luvulla, mahdotonta oli p채채st채 my철s ulos sielt채.

Tyrm채ss채 p채채tti p채iv채ns채 Palermon k철yh채st채 juutalaiskorttelista l채ht철isin oleva kuuluisa alkemisti ja mustan taian hajoittaja, ”Kreivi Cagliostro” (alias Giuseppe Balsamo) 26. elokuuta 1795. H채n oli Euroopan hoveissa kuuluisa 쓓aisten naurattaja…mutta erityisesti taitava fyysikko, kemisti ja l채채ketieteen tuntija. H채n ei ollut kirkon riveiss채 ja t채m채 ei sopinut sitten yht채채n Paavin pasmoihin ja katolisen kirkon el채m채ntyyliin.

H채nen Pariisissa olonsa aikana h채nt채 ehdotettiin jopa l채채k채riksi Benjamin Franklinille. Matkoillaan Ven채j채lle Katariina Suuren hoviin, Puolaan, Saksaan jne. h채n sai suuren suosion paranormaaleilla kyvyill채채n ja taioillaan. H채n lojui jopa Bastillen vankilassa 9 kk ep채iltyn채 Marie Antoinetten timanttikaulakorun varkausvyyhtiin mutta mit채채n yhteytt채 ei l철ydetty a h채net vapautettiin. Kreivi heitettiin Euroopan hoveista San Leon maanalaiseen tyrm채채n, jossa oli van yksi kyyhkyn ment채v채 ikkuna- n채kym채n채 oli San Leon p채채duomo-kirkko eli t채m채 oli kirkon rangaistus kreivin iloisesta ja kirkonvastaisesta el채m채st채. Sinne h채n tietysti raukka kuoli muutaman vuoden sis채ll채 tuijoteltuaan tarpeeksi kirkon risti채.

Maisemia voi ihailla yllin kyllin yl철s San Leoon menev채lt채 tielt채. Parkkipaikka on aivan keskustan kupeessa ja siell채 on tilaa hyvin turistibusseillekin.

Kuoltuaan kreivi tosin teki temput kirkolle, eli h채nen ruumista tyrm채st채 kirkkoon viev채t hautausurakoitsijat pys채htyiv채t raskaalla matkallaan kukkulalta alas huikopalalle viereiseen Osteriaan lyk채ten sen edess채 olevaan viile채채n KAIVOON ruumisarkun turvalliseen paikkaan…uskokaa pois, t채m채n jutun kertoi minulle paikallinen San Leon asukas kun haastattelin h채nt채 samassa paikassa, miss채 kaivo on edelleen vaikka se toimii nyt vesipostina…tosin en uskaltautunut juomaan siit채 kuultuani jutun lopun. Hautausurakoitsijat olivat pihvit sy철ty채채n ja viinit juotuaan valmiita raahaamaan taas kreiviparan ruumiin yl채m채keen kuopattavaksi maan alle mutta hupsis, kaivosta ei en채채 l철ytynyt muuta kuin tyhj채 arkku! Alkemisti oli saanut ruumiinsa haihtumaan ilmaan. 쒾iit채s saitte..kuului varmaan jostain pilvien p채채lt채 San Leon kukkulalta.

Seance of Count Alessandro of Cagliostro during a meeting of the Egyptian Rite Masonic Lodge which he founded. Paris, Biblioth챔que Nationale De France
Kreivi Cagliostro huvittaa hovinaisia taikatempuillaan

Orso Teobaldo Felice Orsini ( kuollut Pariisissa 1858) oli italialainen kirjailija ja vallankumouksellinen kuumap채채. H채nt채 syytetiiin hirve채n veril철ylyn tuottamisesta yritetty채채n murhata Napoleon III. Felice, joka tarkoittaa 쓔nnellinen, joutui my철s samaisaan tyrm채채n 1844, mutta h채net p채채stettin sielt채 pois. Onnellinen loppu, nimi toi h채nelle ehk채 hyv채채 onnea el채m채ss채. Tyrm채n muurit siis ovat kuulleet ja n채hneet historian mit채 erilaisimpia henkil철it채. Linnoitus  on vaihtanut omistajaansa kuuluisien Italian mahtisukujen kesken kuin taikuri hattujaan: Malatestat, Medicit, I della Rovere…

Tulipa t채ss채 kirjoittaessa idea, ett채 tyrm채st채 saisikin hienon: 쓓uku uneton y철 San Leon tyrm채ss채-majapaikan. Pit채채kin soittaa San Leon kunnanjohtajalle ja kysy채 h채nen mielipidett채채n asiasta. B&B, eik채 pelkk채채 vett채 ja kuivaa leip채채 aamiaiseksi kuten aikoinaan vaan Continental Breakfast kanamunine- ja cappuccinoineen.

Italian kuuluisimman pyhimyksen Franciscus Assisilaisen reitti kulki my철s San Leon kautta. H채nelle j채rk채ttiin jopa pirskeet kukkulan laella vuonna 1213 saaden lahjaksi esimerkillisest채 uskonnollisesta ty철st채채n koko Vernan vuoren. Eik철s ollutkin muuta kuin vaatimaton lahja? Ei mit채채n 쓛illapaitoja paketissa vaikka niit채kin h채n raukka olisi todella tarvinnut nukkuessaan kovalla kivell채 luolassaan Vernan vuorella nykyisen luostarin kupeessa. K채yk채채 katsomassa h채nen kivis채nky채채n…parku tulee ja reumatismin oireet kuvitellessa h채nen askeettista el채m채채ns채 kylm채ss채, kosteassa ja pime채ss채 luolassa. Kukahan meist채 pystyisi samaan nykyp채iv채n채?  

San Leo on nyt siis oma, pieni kaunis kunta ja el채채 turismista. Asukkaita on l채hes 3000. Linnan karmiva menneisyys on menneisyydess채. Siell채 toimii nyt asemuseo ja osan linnasta voi vuokrata h채채tapahtumiin. Laittakaa korvan taakse ja tervetuloa vaikka kanssani opastetulle retkelle San Leoon.

P채채piazzalla on pyh채n Marian kirkko 800-luvulta, joka on Montefeltron vanhin uskonnollinen kulttirakennus. Sen kryptassa on San Leon pieni alttari ja sis채tilan tunnelma huokuu kauneutta ja historiaa toivottaen kaikki tervetulleksi, olit sitten uskovainen tai et. J채채tel철baari on kokemisen arvoinen makuel채mys sek채 sen monta historiallista ravintolaa hyvine paikallisine ruokineen ja edullisine viineineen.

Mieleenpainuva on tie, joka johtaa yl철s San Leoon Marecchiese SP 258 maantielt채. Huimat San Leon jyrk채t kivisein채t kertovat sen historiasta ja saavat miettim채채n, miten uskomattoman vaikeaa ja taitoja vaativaa n채iden linnoitusten rakennusty철t olivatkaan. Siin채 tarvittiin suomalainen ja italialainen sisu summattuina.