Manteli-, kirsikka- ja aprikoosipuut nyt kukassa

Altopoggion puutarhassa, 650 metrin korkeudella, putkahtaa hedelm√§puista ensimm√§isen√§ kukkaan MANTELI, aloittaen kukinnan helmikuun lopulla ja se jatkuu aina maaliskuun lopulle. Istutin seitsemisen vuotta sitten ”La mandorla del diavolo” eli paholaisen mantelipuun. Nyt se on saavuttanut aurinkoisella etel√§rinteell√§ noin 5 metrin pituuden. Nimelle ei ole n√†kyv√§√§ selityst√§, sill√§ kukka on mit√§ kaunein ja mantelit ovat puolikovan kuoren sis√§ll√§ kuin simpukan liha; pehme√§n makeita. K√§yt√§n niit√§ ruoanlaitossa vaikka kanapadassa, makeissa piirakoissa tai matkaev√§√§n√§ trekking-retkill√§.

Italiassa erityisesti joulun aikaan sy√∂t√§v√§ makea ”torrone” on mantelin ehk√§ paras habitat, sanoisin. My√∂s mantelista tehdyt keksit, pienet mignon-leivonnaiset eli pasticcini tai mantelimaito ova herkullisia nauttia. Oletko kokeillut kotij√§√§tel√∂√§ eli gelato alla mandorla? Sana lausutaan ”m√†ndorla” eli aksentti ensimm√§isen ”a”-kirjaimelle, grazie mille. Tullessani Italiaan 28 vuotta sitten tilasin ylpe√§n√§ gelateriassa t√§llaista j√§√§tel√∂√§ ja muistan j√§tski√§ minulle tehneen tyt√∂n yritt√§neen tukahduttaa hymy√§√§n parhaansa mukaan siin√§ mantelij√§√§tel√∂palloa v√§√§nt√§ess√§√§n, koska aksenttini oli o-kirjaimella. T√§llaiset pienet k√∂mm√§hdykset j√§√§v√§t mieleen kun on nuori ja ep√§varma, eik√∂ totta?

Image result for Il mandorlo del diavolo. Size: 216 x 160. Source: www.giardinaggio.mobi
tästä puolikova kuori käsin avaamalla pois ja sisältä löytyy manteli, kuivata vaikka auringossa pari päivää

Mantelipuu voi kasvaa pikkuhiljaa jopa 30 metrin korkuiseksi ja el√§√§ n. 70 -80 vuotta, ihmisi√§n. Siit√§ saa silm√§n iloa, ruokaa ja varjoa. Tuholaiset eiv√§t siihen my√∂s hevill√§ iske, ehk√§ siksi t√§m√§ ”diavolo”-nimitys. Paikalliset lajikkeet, kuten t√§m√§ diavola, kest√§v√§t parhaiten. Mehil√§iset p√∂rr√§√§v√§t heti iloisina sen kukissa. Manteli on Kiinasta per√§isin mutta V√§limeren rannikolla el√§√§ yksi t√§√§lt√§ alkuper√§inen mantelilaji ja t√§m√§ tunnettiin jo Kreikassa 300 ennen ajanlaskumme alkua ja 100-luvulla (JAA) Roomassa. T√§m√§n mantelin veiv√§t espanjalaiset sitten Kaliforniaan, miss√§ nyky√§√§n on maailman laajimmat suurviljelm√§t.

Sen suurtuottajia ovat nykyään USA, Kiina, Espanja ja Italia pienellä osuudella lähinnä etelä-Italiassa : Puglia, Sardegna, Calabria ja Basilicata. Aurinkoa ja kuivuutta ei näiltä seuduilta puutu.

Riitt√§si kuin joka perheell√§ olisi vaikka parvekkeella ruukussa pieni mantelipuu…t√§m√§ olisi ihanteellista.

Tyypit erotellaan :

  • Prunus dulcis (mandorlo dolce) eli makeaan ja
  • Prunus amigdalus (mandorlo amaro) amaro-katkeran makuiseen manteliin

Hipi√§lle manteli on t√§rke√§ ja sit√§ k√§ytet√§√§n kosmetiikan teossa. Se suojaa ihoa, lis√§√§ sen kimmoisuutta ja ”tekee ryppyisest√§kin siloisen”-voitaisiin sit√§ n√§in mainostaa !

Runsassatoinen aprikoosipuu ja kirsikka -sekä omenapuut ovat myös näin maaliskuussa kukassa. Toivotaan kunnon satoa että saisimme tehtyä talven hillot ja niitä saavat maistella myös meidän Altopoggion vieraat jos eivät satu tulemaan juuri hedelmien aikaan tänne lomalle. Tervetuloa tutkimaan pihamme flooraa.