KARHUNVATUKKAJUUSTOKAKKU by Altopoggio

Altopoggion loppukesän ja alkusyksyn satoa ovat herkulliset karhunvatukat, joita kasvaa villeinä puskissa aivan kuin Suomessa vadelmat. Niiden maku on todella makea, pehmeän houkutteleva ja kesäisen lämmin, sadon jatkuessa jopa lokakuun puolelle. Vapaamuotuinen cheesecake-resepti blogin lopussa, nauttikaa!

Käytän karhunvatukoita esim. jogurtissa, myslissä, hillona (lisää minimimäärä sokeria, koska ne ovat jo itsessään makeita), leivonnaisissa tai syö pensaasta suoraan suuhun!

Näitä marjoja poimiessa on tarpeen käsivarret peittävä vaatetus, koska varsien piikit ovat todella teräviä ja vanhoissa oksissa ne ovat verrattavissa ruusun piikkeihin. Hyvä puoli on se, että madot eivät ole niistä kiinnostuneita, joten vatukan sisään ei tarvitse ”kurkistaa” kuten vadelmia poimittaessa. Niissä ei ole koskaan ötököitä sisällä ja näin ollen niiden puhdistaminen on myös tarpeetonta. Italiaksi karhunvatukka on ”mora” (laus. ”moora”).

Loma-asuntojemme pihasta aamulla suuhun: tästä kourallisesta saa päivään vitamiinihuiskeen, ei ruiskeen!

Marjasta lähtevä tumman lila väri on todella voimakas, joten kannattaa välttää vaaleita vaatteita keräämisretkellä. Tieteellinen huomio: suu ei kuitenkaan värjäänny mustaksi kuten mustikoiden keruussa 🙂 Kävelyreitilläsi on mukava ja helppo popsia niitä suuhun tai koriin tarvitsematta poiketa metsään asti. Teillämme ei ole liikennettä.

PALJASTAN SALAISEN OHJEENI vapaamuotoisesti kirjotettuna:

Näin tulee helppo karhunvatukkajuustokakku jälkiruokapöytään, vaikka puolimakean tai makean kuplivan jälkiruokaviinin kera maistettavaksi (kts. ”Vappubrussiblogni, kuohuva Rose´S. Martino on upea yhdistelmä tähän) tai ”välipalana” espresson kanssa iltapäivän relax-hetkeen:

Aloita ottamalla DIGESTIVE (muutkin käyvät mutta itse rakastan näitä original-merkkisiä) keksejä noin 180 g ja muussaa ne 100 grammaan sulatettua, haaleahkoon voihin. Pois margariinit tällä kertaa!

Painele tämä seos napakasti n. 24 cm vuokaan (irroitettava reuna) ja pane koko pohja siis jääkaappiin odottelemaan jatkoa.

Upota 10 grammaa liivatelehtiä kylmään veteen lillumaan ja siirry seuraavaan vaiheeseen eli täytteen valmistukseen.

Sekoita hetki vatkaimella tai käsipelin kipossa 250 g mascarpone-tuorejuustoa, 250 g minkä tahansa merkkistä maustamatonta tuorejuustolevitettä (esim. Philadelphia jne.) ja kreikkalaista täysjogurttia n. 100 g keventämään koko hela hoidon kaloripitoisuutta sekä siivilöi sekaan noin 150 g max tomusokeria.

Voit käyttää makean mascarponen sijasta myös ”neutraalimpaa” lehmän ricottajuustoa (huom. jos ricotta on liian nestepitoista niin anna ylimääräisen nesteen herua ensin pois). Lampaan tai vuohen ricotta ovat mielestäni liian vahvan makuisia tähän juustokakkuun.

Kuumenna pienessä kattilassa (ei kiehuvaksi) noin 100 g tuoretta kermaa, sammuta levy ja ota liivatelehdet pois vedestä rutistaen niitä nyrkissä kunnolla, jotta vedet valuvat pois; lykkää ne reippaasti kerman sekaan ja ole valmis sekoittamaan ne heti, ettei niistä muodostu klimppejä. Ota kattila pois levyltä ja anna jäähtyä sekoittaen rauhallisesti. Sekoita tämä kerma-liivateseos juustoseokseen ja hyräile vaikka Italian hymniä samalla tässä jännässä vaiheessa.

Nyt olet jo voiton puolella:

Kaiva esiin keksipohja jääkaapista ja levitä pohjan päälle esim. (meidän perheen lasten rakastamaa) italialaista suklaalevitettä, ei liioitellusti, sillä se on epäterveellista. Tässä pätee taas se toivottoman surullisen ihana laki, että mitä epäterveellisempää, sen parempaa. Ah mikä ainainen dilemma ruoanlaitossa! Mikä tahansa suklaalevite käy, esim. luomusuklaasta tms. tehty. Pieni pohjan peittävä ”harso” riittää, sillä täyte ja marjat ovat jo tarpeeksi makeita.

Suklaan päälle laitan tekemääni karhunvatukkahilloa mutta voit korvata sen esim. vadelmahillolla tai kuningatarhillolla jos et löydy karhunvatukkaa tähän hätään. Muista kirjoittaa Virpille tässä vaiheessa, niin varaan sinulle jo purkin odottaamaan, kun tulet Altopoggioon lomalle.

Juustosekoitus sitten siihen hillon päälle tasoittaen veitsellä tms. Pinnan ei tarvitse olla ”peilityyni järvi”. Tämä on ”rustico” eli maalaiskakku, käden jälki pitää näkyä. Tämä kakku ei tule tehtaasta. Viimeinen vaihe peittää kyllä mahdolliset epätasaisuudet.

Lykkää siis taas koko komeus jääkaappiin (peitä vaikka isolla lautasella niin et tuhlaa alumiinipaperia yms.ja luonto kiittää ) kahdeksi tunniksi. Tiedän! Odottavan aika on pitkä mutta vielä on yksi helppo vaihde edessä ja voit vaikkapa keittää espressokahvit itsellesi ajan kuluksi, panna tiskit koneeseen TAI kirjoittaa minulle viestin miten kokkaaminen sujuu…. [email protected]

Tee nyt myös helppo kuorrutus ja homma on melkein valmis.

Tarvitset MAIZENAjauhoa  30 g ja lasillisen marjamehua. Itselläni oli metsämarjamehutiivistettä jääkaapissa ja se kävi autuaan hyvin kuorrutteeksi. Siivilöi maissijauho marjamehun sekaan pieneen kattilaan ja anna kiehua hyvin sekoittaen noin 5 minuuttia. Tässäkin on hyvä jatkaa sekoitusta rauhallisesti samalla kuin se jäähtyy. Nyt voit hyräillä Finlandia -hymniä tasapuolisuuden nimissä….

Ota hyvin levännyt juustokaakku pois kaapista ja kaada siihen päälle maizena-marjakuorrutus yrittäen tasoittaa tämän parhaalla mahdollisella tavalla. Koristeeksi vaikkapa jäätyneitä marjoja jos tuoreita ei ole saatavilla. Voit myös laittaa syötäviä kukkia silmäniloa tuomaan. Odottele vielä hetki pitäen kakkua jääkaapissa jotta pintakin hyytyy mukavasti.

Buon appetito ja cin-cin eli hyvää ruokahalua ja terveydeksi! Maku korvaa esteettiset puutteet. Kauneushan on katsojan silmässä (tai vatsassa), vero?

Väriherneet kukkivat Altopoggiossa kesäkuulta melkeinpä syyskuun loppuun