51 kasvia taimitarhasta joulun alla

Emilia-Romagnan l√§√§nilt√§ tuli fantastisen vihre√§ joululahja yksityishenkil√∂ille ja yhdistyksille otsikolla ”Istutetaan 4,5 miljoonaa puuta”. Saat noutaa taimitarhoista ilmaiseksi erilaisia kasvia, taimia ja puita ja istuttaa ne kotipihoille l√§√§niss√§mme eli Adrianmerelt√§ aina Apenniinivuorille. Riitti kun l√§hetit s√§hk√∂postilla (eik√§ edes italialaisten rakastamaa puhelinta tarvittu) pyynn√∂n listalla olevaan l√§himp√§√§n taimitarhaan ja he antoivat sinulle luettelon saatavilla olevista kasveista johon ruksasit haluamasi taimet haettavaksi. Maksimi 100 kasvia per perhe. Jippii.

Video barbatelle-viinitaimista Altopoggiossa
Altopoggion tammi joulupuvussa

Puutarhan hoidosta innostuneena k√§vin tuumasta toimeen ja otin riemukkaasti pienest√§ Fiatistamme taka-istuimet pois, jotta olisin saanut tungettua sinne mahdollisimman monta uutta tulokasta taimitarhasta Altopoggion kolmen hehtaarin tontillemme. Tilaa on, tervetuloa ”viidakko”. T√§ht√§sin puoleen maksimim√§√§r√§st√§. Olin varautunut jopa avaamaan ikkunat jotta joku latva voisi sojoittaa h√§t√§tilanteessa ulos..

Aah, che bello. Tutkin innolla sopivimpia yksilöitä, ettei luonnon tasapaino järkkyisi, olemmehan Sasso Simone ja Simoncello-luonnonpuiston esi-alueella ja 650:n metrin korkeuskin rajoittaa intoa esim. hankkia palmuja, jotka taasen sopivat paremminkin ranta-oloihin. Maaperä on savista, sekin pitää ottaa huomioon. Unelmoin sypressikujasta, ne ovat niin klassista Toscanaa. Toisaalta, emme ole klassisessa Toscanassa joten maisemaa ei saisi mullistaa liikaa.

Fico d¬īincia eli Intian viikuna. √Ąl√§ koske paljain k√§sin, on t√§ynn√§ ”samettisia”piikkej√§..

L√§hdin matkaan vuorilta pys√§htyen vain tankkaamaan metano-kaasua autoon ja pit-stopille herkulliseen baariin capuccinolle ja ”pastalle”, joka t√§ll√§ alueella ei tarkoita pastaruokaa vaan leivosta. Onneksi viel√§ joulukuun l√§mp√∂inen ilma sallii kahvin nauttimisen ulkona, n√§in Covid-aikana t√§m√§ on t√§rke√§√§. Tunnin ajon j√§lkeen avautui rantamaisema ”Pino Marittimo” eli hattaran n√§k√∂isine ihanine pinja-m√§ntyine- ja peltoineen, joilla aaltoili syksyll√§ istutettu vilja jo vihre√§n√§ valmistellen kasvuaan seuraavaan vuoteen ja kes√§kuun ensimm√§iseen sadonkorjuuseen. Pienet lumisateet eiv√§t kuulemma haittaa sen kasvua.

Kasvihuoneet täynnä kukkia, tyhjiä ihmisistä

Romanttisesti Adrianmereä kohti madaltuvien kukkuloiden viiniköynnökset mutkittelivat kuin serpentiinit pienillä viinitiloilla kantaen viimeisiä oransseja lehtiään. Paikallinen San Giovese-rypäle saa aavistuksen meren suolaisuudesta punaviinin makuunsa näin rannikon läheisyydessä.

Loredana laskee tarkkana taimien lukumäärää

Loredana-myyj√§ oli apuni taimien bongaamisessa sill√§ l√§hesk√§√§n kaikkea ei en√§√§ l√∂ytynytk√§√§n taimitarhasta. Che peccato, mik√§ harmi. Sypressit j√§iv√§t t√§ll√§ kertaa hankkimatta mutta ei se mit√§√§n, l√∂ytyip√§ paljon muuta mukavaa. Onneksi taimien koko oli maksimissaan puolitoista metri√§ joten ne sopisivat mukavasti autooni. ”Haluatko t√§m√§n p√§√§ryn√§puun?” kysyi Loredana…”Lo vuoi questo pero?”

Taimitarhan seimi, kanarianlinnut lauloivat taustalla…

Ihana koira juoksenteli kasvirivien v√§liss√§ ja s√∂i hedelm√§puista pudonneita herkkuja. H√§n my√∂s kantoi suussaan meille asiakkaille p√§√§ryn√∂it√§ ja omenoita pudottaen ne jalkojemme viereen heiluttaen h√§nt√§√§ns√§ ja odottaen ett√§ innostuisimme ”nouda pallo”-leikkiin. No, tietysti innoistuimme. Naturalmente, tietysti!

Yli satavuotisia oliivipuita, palmuja, hedelmäpuita, ruusuja ja viiniköynnöksiä joista tuli kesän lämpö sydämeen. Joulusta ja Suomesta tuli tuulahdus katsoessani kauniita valkojoulukuusia, joulutähtiä ja syklaameja. Näistä tuli mieleen jokavuotinen Helsingin talvipuutarhassa käyntimme aina koko perheen voimin ennen joulua. Tuoksu tuntuu vieläkin nenässäni.

Viinik√∂ynn√∂ksi√§ tuli hamstrattua viitt√§ eri lajeja ja viisi k√∂ynn√∂st√§ kutakin. Esim. ”Pagadebit”-ryp√§leest√§ tehd√§√§n mahtavan makuista kuivahkoa valkoviini√§ Romagnan maakunnan pieness√§ Bertinoron kunnassa, joka on kuuluisa laatuviineist√§√§n. Pagadebit-ryp√§leen nimi tulee sanoista ”pagare i debiti” eli maksaa velat. T√§m√§ ryp√§le on tunnettu runsaasta sadostaan jonka ansiosta viininviljelij√§ pystyi maksamaan ”velkansa” eli viininviljelykseen uponeet vuosittaiset kulut.

Pagadebit-pullon hinta on n. 6,50 eur
Bertinoron valkoinen Albana-rypäle melkein valmiina syyskuun sadonkorjuuseen

My√∂s Bertinoron perinteinen ja korkealaatuinen Albana-ryp√§le on valkosten yst√§ville upea makuel√§mys. Se sai Italian ensimm√§isen√§ valkoviinin√§ oikeudet DOCG -luokitukseen vuonna 1987 ja sit√§ viljell√§√§n vain Romagnan l√§√§niss√§. Albana soveltuu erityisesti passito, makeiden viinien tekoon ja siit√§ sanotaan ett√§ se on ”punaviini naamioituna valkoviiniin” eli sen rakenne muistuttaa punaviinej√§ mutta sen py√∂reys ja hienostuneisuus on valkoisten.

Bertinoron viinitiloille suuntautuvat monet kulinaarimatkamme; tervetuloa mukaan!

Gingkon lehti ja alla Gingko syksyisessä Firenzessä

Kasvien valinta jatkui…Frangola josta tehtiin ennen ruutia ja se sopii my√∂s vatsan toiminnalle (apua!), Gingko-puun taimi saa Altopoggiossa kunniapaikan; Darwin luokitteli sen ”el√§viin fossiileihin” sen ollessa n. 200 miljoonaa vuotta vanha laji. Se voi kasvaa n. 40-metri√§ korkeaksi puuksi.

En voinut vastustaa Siperian lehmusta, joka voi el√§√§ noin 150-vuotiaaksi sen luonnollisessa ymp√§rist√∂ss√§√§n. Pidet√§√§n peukkuja! Ihana sahalehtinen Acero platanoides -vaahtera l√§hti my√∂s mukaani kuten Quercus ilex L., 1753 (Linneus) vaikka meill√§ tammia kasvaakin go-go. Fusaggine kasvaa lehtimetsiss√§mme, siit√§ tehty hiili kuuluu siis varhaisimpiin piirustusv√§lineisiimme! ‚ÄúDisegnare a Carboncino‚ÄĚ, hiilipiirustustekniikka.

See the source image
Fusaggine kukasssa kev√§√§ll√§ (marjat ovat myrkyllisi√§), kukkaa kutsutaan ”papin hatuksi/hiipaksi”sen muodon takia. Korkeus kasvupaikasta riippuen 3-8 metri√†

Alakyl√§mme suloinen yli 80-kymppinen Renato alias ”h√∂r√∂korva” (paikalliset ovat ristineet h√§net n√§in positiiviseen s√§vyyn koska h√§n on aivan kuin Lumikki ja 7 k√§√§pi√∂-sadusta) tulee toivoakseni avukseni p√§√§ryn√§- ja omenapuiden vartetukseen. H√§n on t√§ss√§ aivan TOP. Samoin kuin villisikojen mets√§styksess√§ mutta se on toinen juttu eik√§ kuulu flooraan…

Image result for sanguinella
Sanguinellaa istutan parkkipaikalle rajaamaan ruohikko-alueen metsästä

Tamerice oli uhkarohkea valinta. Alkuper√§maa Intia, viihtyy hiekkaisissa maastoissa mutta yritet√§√§n heitt√§ hiekkaa ”kuoppaan” ja toivotaan parasta Altopoggiossa!

Image result for tamerice pianta

Lopulta olin valinnut Loredanan avulla taimet ja laskimme ne….cinquant¬īuno in tutto yhteens√§ 51. Sulloin hell√§varaisesti kaikki autoon ja ne muuttivat uuteen kotiin vuorille Altopoggioon. In bocca al lupo eli lykky√§ tyk√∂ uudelle floralle. Tervetuloa tutustumaan!

Tervetuloa kanssani viini-ja kulinaarimatkoille Emilia-Romagnaan, Toskanaan, Marcheen ja Umbriaan !