Pennabilli, Montefeltron helmi

N채kym채 idylliseen Pennabillin keskustaan Penna-kukkulalta. Horisontissa h채채m철tt채채 sininen Adrianmeri

Olipa kerran kaksi kukkulaa nimelt채채n ”Penna” ja ”Billi” ja niill채 linnat, jotka kurkoittivat toisiaan kohti 250 metrin v채limatkan p채채ss채. Ne sijaitsivat 600 metrin korkeudella kauniissa Marecchia-joen laaksossa. Etruskit olivat l철yt채neet t채m채n paikan. Penna-nimi tulee latinan nimest채 ”Pinna” eli huippu ja Billi-nimi etruskien tulen jumalan ”Bili”-nimest채. Vuosisatojen kuluessa Pennabillist채 pyyh채ltiv채t l채pi kaikenlaiset heimot ja rodut: hunnit, vandaalit, ostrogootit ja tietysti roomalaiset panivat my철s n채ppins채 soppaan. He hoitivat teiden rakentamisen. Grazie mille, kiitos roomalaisille. Linnoja hallitsivat herrat olivat l채ht철isin eri suvuista, he himoitsivat lis채채 maita, mantuja ja rikkauksia eik채 naapurisopu vallinnut.

Vas. Penna ja oik. Billi-kukkulat

T채m채 tarkoitti sit채 ett채 riidoilta ei v채ltytty; sotiminenhan oli arvostettua touhua ja sit채 tehtiin ihan ylit철iksi asti. Herran vuonna 1035 DC (Dopo Cristo eli Jaa) he kyll채styiv채t ainaiseen sotimiseen ja n채iden kahden kukkulan, Pennan ja Billin olevat linnat p채채tettiin yhdist채채 ja solmia rauha. T채st채 on Pennabillin keskustassa muistolaatta sen tuomiokirkon edess채. Linnoista ei ole tosin j채채nyt kuin muureja meid채n p채iviimme ja her채채 spontaanisti kysymys kannattiko sit채 sitten sotia vuosisatoja…?

N채kym채 Marecchia-joen toiselle puolelle Pennabilliin

Renessanssiajalla tosin monelta meinasi menn채 hermot Malatesta-suvun itsep채isen hallitsijan Sigismondo Pandolfo Malatestan kanssa, joka yritti jatkuvasti saada kuppia nurin Urbinon kultturellilta herttualta Federico da Montefeltrolta. Pennabilli vaihtoi omistajia ripe채채n tahtiin kuin asunnot konsanaan ylikuumentuvilla asuntomarkkinoilla. T채lt채 ajalta on tosin j채채nyt kivoja rakennuksia meille ihailtavaksi.

Image result for federico da montefeltro e sigismondo pandolfo malatesta dipinto
Vas. Federico da Montefeltro, oik. Sigismondo Pandolfo Malatesta, kaksi riitapukaria renessanssiajalla

Renessanssiajan lopulta l채htien t채ss채 pieness채 kyl채ss채 on ollut tyynt채 ja hermo lep채채 sen kauniissa maisemissa Marecchia-joen laaksossa

Pennabillin 1400-luvun uloin muuri joka kiersi koko kyl채n ymp채ri- ”Porta Carboni” ja Penna-linnan p채채sis채채nk채ynti. Kaaren p채채ll채 n채kyv채t Malatestojen ja Montefeltrojen sukujen 600 vuotta vanhat vaakunat.

Joesta ja laaksosta saanut nimens채, nykyinen maantie Marecchiese SP258 my철t채ilee viel채kin suht쨈 samoja upean maisemallisia reittej채 ohi Pennabillin ja asutusta on harvakseen. Samaa tiet채 k채veli hissukseen mm. Dante Alighieri matkallaan Ravennaan. Dante sai kyn채n suhisemaan Pennabilliss채 ja kirjoitti siit채 Jumalaiseen n채ytelm채채n.

Matkamielen porukka valmiina k채velem채채n alkukes채st채 Pennabillin maisemissa aamukahvien j채lkeen!

Historian merkkihenkil철ist채 on mainittava lempparini Leonardo da Vinci joka innostui niin t채ysin t채st채 maisemasta ett채 ikuisti sen Monna Lisa-maalaukseen. T채st채 kertoo infotaulu Pennabillin Penna- kukkulla ja sinne voi menn채 kiljaiseman ”Voi, Ah, Ihana”-huutoja koska n채kym채 on sen arvoinen ja koko juttu saa v채hint채채nkin ihon kananlihalle kuten Johanna Oras kommentoi ensivisiitill채채n.

Suloinen Johanna tekem채ss채 luonnosta Monna Lisan maisemasta lokakuun l채mm철ss채

Pennabilli oli siis Montefeltron alueen caput mundi yhdist채en l채nnen ja id채n t채rke채n kauppareitin aina Adrianmeren rantaan asti. Nyt t채채ll채 kotikunnassani asuu l채hes 3000 asukasta, rauha vallitsee eik채 turistimassoja ole. Pennabilli채 reunustaa kaunis Carpegnan vuoristo ja sen keskustasta l채htee lankavyyhtin채 kymmeni채 luontopolkuja eri ilmansuuntiin. Valitse joki-, mets채-, vuori- tai niittymaisema silmiesi eteen.

Johanan ja Virpin mukana kaikilla on hymy herk채ss채!

MATEUREKA ja Heureka! Meill채 Pennabillin keskustassa on my철s mielenkiintoinen matematiikan museo jonka johtaja, matematiikan professori Renzo on siit채 positiivisen ylpe채 ja vastaa mielell채채n kysymyksiin. Museossa on k채ynyt esim. Lontoosta asti matemaatikkoja tutkimassa sen kokoelmaa. Rakennus on renssanssiajalta ja sen sokkeloissa on v채hemm채n matematiikasta ymm채rt채v채llekin kiva k채vell채 ja tutkia sen esim.vanhoja tietokoneita. Erilainen museo. Suosittelen.

Museon vieress채 on ”Antichi Frutti dimenticati”-unohdettujen hedelmien puutarha. T채m채n on ideoinut kyl채n hyv채 haltijaherra: kirjailija- runoilija Tonino Guerra joka oli elokuvaohjaaja Federico Fellinin oikea k채si luoden filmien k채sikirjoituksia. H채nen runoja l철ytyy monien talojen ulkoseinien laatoista ja niit채 voi lueskella k채velless채 Pennabillin lukuisia kivip채채llysteisi채 kujia, Danten tyyliin hissun kissun. Lukuisat kissat l철k철tt채v채t auringossa ja venyttelev채t eri suuntiin odotellen aterioitaan. Antiikin ajoista viljellyt hedelm채t ja monesti unohduksiin painuneet hedelm채t saavat t채채ll채 kasvaa rauhassa. Tonino Guerran koti on museona, kaunis paikka pys채hty채 ja tutustua. Ilmainen sis채채np채채sy.

Pennabillin kujilla aika pys채htyy ja sielu rauhoittuu
Hyv채t lenkkarit jalkaan eik채 piikkikorkoja Pennabillin vanhan keskustan koluamiseen.
Kujilla on ihanan viile채채 kes채isin ja aina rauhallista. Voit kohdata kissan…
Pennabillin ydinkeskusta nunnaluostarilta kuvattuna

Pennabillissa asuu piispa. Naapurini on t철iss채 piispan toimistossa eli ufficiossa. K채vin siell채 kysym채ss채 jos heit채 kiinnostaisi markkinoida kirkkotaiteen museoa ulkomaalaisille ja ymp채rill채ni h채채r채siv채t papit mustissa kaavuissaan ja kaikki puhuivat kuiskaillen. Puhelimen soidessa ajattelin ett채 kuiskaako h채n siihenkin mutta ei sent채채n, vastasi ihan normaalilla 채채nell채.

T채st채 ovesta sis채채n jos haluatte k채yd채 Piispan puheilla h채nen kotonaan

Piispan voi n채hd채 k채velyll채 tai guest starina sunnuntain messussa ( messu on joka su klo 10.00; vapaa p채채sy kaikille ”uskonto-tai uskonnottomuus”-kuntaan katsomatta ) ja my철s keskiaikainen Agostinilais-nunnaluostari Billi-kukkulalla on toiminnassa. Sen sis채pihalla voi vierailla ja ihailla vaikka nunnien kukkapenkkej채. Nunnat ajavat hunnut p채채ss채 heiluen Fiat-Pandoillaan jos on tarve k채yd채 ostoksilla kyl채n ulkopuolella. Muuten askareet hoituvat jalan Pennabillin keskustassa. Nappi/lankakaupat ovat heid채n vakkaripaikkojaan koska k채sity철taitoja pidet채채n yll채 ja mielest채ni aika voi tulla pitk채ksi luostarissa joten onneksi heill채 on jotain mukavaa puuhaa rukoilemisen ohessa.

Pennabillin Maciano-kyl채n py철re채 linnantori on kiva paikka k채yd채 sis채ll채kin

Dalai Lama on k채ynyt vierailemassa parisen kertaa Pennabilliss채 ja lahoittanut jopa Tibetin Rauhan kellot joita voi k채yd채 soittelemassa ulkoilma-maisemaparvekkeella Leonardon maiseman vieress채. My철s paavi piipahti Vatikaanivaltiosta helikopterilla kyl채채n ja sai koko kyl채l채iset innosta sekaisin ja n채ille kertomuksille omistan oman blogin.

Kerran er채s suurkaupungista tullut amerikkalainen tour operator kysyi minulta opastaessani h채nt채 Pennabillin keskustassa ett채 ”Virpi, when does this village fully animate?” Vastasin ett채 ”ei koskaan”…siis positiivisessa mieless채 eli ei tarvitse jonotella mihink채채n sen kahviloista, ravintoloista, museoista tai kaupoista sill채 ruuhkaa ei ole koskaan. T채nne tullaan rentoutumaan ja t채m채 on hyv채 paikka maalata, kirjoittaa tai lukea kirjaa..k채vell채&urheilla jne. ja t채st채 l채hte채 sitten puolip채iv채- tai kokop채iv채retkille tutustumaan l채hikaupunkeihin; Urbino, Firenze, Ancona, San Sepolcro, Arezzo tai pienempiin todella idyllisiin keskiaikaisiin l채hikyliin joita riitt채채 vaikka joka viikon p채iv채lle moneksi viikoksi. Teen teille listan valmiiksi jos haluatte!

Pennabilliss채 on parisenkymment채 kirkkoa. Kuvassa on Santa Maria dell’Olivan luostari renessanssiajalta.

Autolla hurauttaa hetkess채 joen toisella puolella olevaan satumaisen kauniiseen St.Agatan linnakyl채채n tai entiseen Italian p채채kaupunkiin, San Leoon. Tryffeli tai harvinainen luolajuusto kuohuviinin kyyditt채m채n채 ovat kivoja piristyksi채 p채iv채채n.

K채sity철ammatin harjoittajista mainittakoon kitarantekij채, pitsinnypl채채j채 ja Alberto, taidekynien tekij채. H채nen luo voi piipahtaa katsomaan miten niit채 ty철stet채채n ja ostaa niit채 lahjaksi. Naiset suosivat made in Italy-paikkaa, miss채 tehd채채n k채sin nahkalaukkuja, v철it채 jne. Vaatekauppoja on nelj채 Pennabillin keskustassa. Miehet voivat huokaista helpotuksesta, niiden koluamiseen riitt채채 puolisen p채iv채채.

Alkupaloja Amarcord-pizzeriassa kivan trekkingporukan kanssa

Sokerina pohjalla: Pennabilliss채 on j채rkytt채v채n hyv채 ruoka. T채채lt채 l철ytyy kotiruokaravintoloita ulkop철ytineen ja mukavine sis채tavernoineen, pizzerioita joissa omistaja hoitaa itse pizzanteon ja -paiston ja maku on sen mukaista. Yhteen uuniin voi lapioida kymmenisen pizzaa kerrallaan paistumaan. ”Giropizza”-termi on kiva tapa sy철d채 yhdess채 mahdollisimman monimakuisia pizzoja, n채in ei tarvitse tavata monisivuisia pizzamenuita tuntikaupalla hien valuessa otsalta tai ei tule harmiteltua katsellessa kaverin pizzaa ett채 ”min채kin olisin ehk채 halunnut maistaa tuota”…eli pizzoja tulee jo valmiiksi siivuttuina kuin junavaunuja per채kanaa uunista montaa lajia ja jokainen ottaa lautaselleen haluamansa siivut. N채in tulee kokeiltua esim. 8 erilaista pizzatyyppi채. Hinnat alk.5 eur. Raaka-aineet ovat laadukkaita, hiivasta l채htien.

Unohtumaton kokemus on sy철d채 kodikkaassa Michelin-t채htiravintolassa Pennabillin keskustassa chef Riccardon keitti철n makuja maistamassa. H채n asuu perheineen samassa rakennuksessa ja vaimo Claudia h채채r채채 salin puolella. Sen kauniissa puutarhassa on my철s ulkop철yti채 ja mik채s sen suloisempaa kuin nauttia illallista ruusuk철ynn철sten vieress채 kynttil채nvalossa maistellen julmetun hyv채채 traditionaalista ”Pennese”-eli pennabillil채ist채 ruokaa. Hinnat eiv채t todellakaan huimaa p채채t채 ja vapaata on 99% aina, vaikka samana p채iv채n채 p채채tt채isi. Esim. lounasmenuut alk. 50 eur sis. viinin. Viineiss채 on runsaasti valinnanvaraa. Sommelier-Ivano on leppe채 mies ja neuvoo auliisti. T채채ll채 ei ole tiukka tunnelma. Naapurini, ompelija Paola muuten kertoi juuri minulle ett채 h채n saa tehd채 tilausty철n채 uudet ruokaliinat Piastrino-ravintolaan! Tulkaahan katsomaan lopputulosta.

Huhti-ja toukokuun kev채채n vihreys menee suoraan syd채miin ja antaa enemm채n energiaa kuin mitk채채n pillerit purkista!

Oiva ratkaisu joka kelill채 ja joka hetken채 on suunnata Ceci-rouvan j채채tel철baariin/suklaakauppaan. H채n tekee jo hymyll채채n ihmiset iloisiksi. Vuosia on jo reilusti yli el채kei채n mutta h채n ei kuulemma ole l철yt채nyt sopivaa ostaja-ehdokasta joka osaisi tehd채 riitt채v채n hyvin j채채tel철채 jatkamaan bisnest채 joten siihen asti, kunnes kriteerit t채ytt채v채 ostaja tulee kuvaan, rouva pysyy liikkeess채채n ja jatkaa t채t채 herkullista perinnett채 Pennabilliss채. Syksyn ensimm채isen채 koulup채iv채n채 h채n tarjosi koko Pennabillin yl채-asteelle j채tskit (n. 80 oppilasta) jumppap채iv채n p채채tteeksi. Raaka-aineet ovat tuoreita, esim. viikuna-aikana h채n tekee karamelli-viikunaj채채tel철채 joka tuo kummasti voimat takaisin sen suuhun lipitetty채. Suosikkini on my철s Arkkienkeli-suklaasekoitus. Mit채채n v채riaineita tai lis채aineita ei Cecilia k채yt채. Kerran h채n k채vi San Marinossa asti ostamassa vadelmia tilaamaani kakkuun kun ei kuulemma l채hemp채채 l철ytynyt kuin pakastettuja . Kakku oli muuten noin 20 euron hintainen joten t채m채 rouva pit채채 asiakkaistaan hyv채채 huolta. Ovella oli lappu ”palaan pian”.. odottelin kotvan ja saimme vadelmat kakun p채채lle eli loppu hyvin kaikki hyvin.

Opastan mielell채ni Pennabillin reiteill채 erikokoisia ryhmi채. Benvenuto!

N채kym채 Marecchia-joen laaksoon Penna-kukkulalta. Leonardon silmin….oi niit채 aikoja!